Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt med folk på gruvans nya visningstur

/
  • En ny grupp samlas för att ta en tur ner i gruvan. Olle Wallén är guiden som ska leda dem rätt under den timslånga visningen.  Foto: Mikael Forslund
  • Ingången till gruvan leder till det nybyggda trapptornet. Har man svindel bör man undvika att titta ner, det är långt ner till marken.  Foto: Mikael Forslund
  • Det gäller att skydda både kropp och knopp när man ska ner i gruvan. Linda och Tommy Lundberg hjälper sonen Ivar på med hjälm och cape.  Foto: Mikael Forslund
  • Gruvguiderna har fått ny utstyrsel. Museichefen Daniels Sven Olsson rättar till hatten på guiden Olle Wallén.  Foto: Mikael Forslund

Annons

Uppe vid Falu Gruva är det full rusch. Var femtonde minut ringer det i en klocka - en signal för besökarna så de vet när det är dags att samlas för en tur ner i gruvan.

- Grupperna är fulla nästan hela tiden. I måndags var det nästan sjuhundra besökare här, såna siffror har vi inte haft sen året efter gruvan blev världsarv, berättar Daniels Sven Olsson, museichef.

I april i år öppnades en ny ingång till gruvan, så istället för att ta hissen ner får man nu gå i långa trappor.

- Det ger en ny upplevelse av hur det var att jobba i gruvan. Dessutom visar vi rum och gångar som aldrig varit öppna för allmänheten förut, säger Daniels Sven Olsson.

I vissa gångar är det väldigt lågt i tak, så besökare över en och sjuttio får vara beredda på att huka sig. Det beror på att människorna var kortare förr, berättar Daniels Sven Olsson.

En av de gångar som nu öppnats för allmänheten är den som ibland kallas kungavägen. Tidigare har den använts när kungligheter och annat fint folk skulle ner i gruvan.

- Men nu får alla känna sig lika fina, säger Daniels Sven Olsson.

Elisabeth Strömberg från Rättvik har precis kommit upp från en tur i gruvan. Hon är nöjd med besöket:

- Man kände hur det var för gruvarbetarna förr, det var chockerande lågt i tak. Man får inte vara klaustrofobisk om man går ner här.

Mer läsning

Annons