Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidsgården räddas - tack vare bygdens pensionärer

De tre nedläggningshotade fritidsgårdarna i Falu kommun verkar bli kvar, bland annat med hjälp av pensionärer från Enviken.
- Kan vi hjälpa till så gör vi gärna det, kommenterar Sixten Andersson, ordförande i Envikens PRO-förening.

Annons

I våras åkte tjänstemän och politiker från kultur- och fritidsförvaltningen runt i Faluns byar för att deklarera; på grund av besparingsskäl var de tvungna att stänga flera av kommunens fritidsgårdar och folkbibliotek.

Värst drabbat skulle Enviken bli som skulle bli av med både fritidsgård och bibliotek.

I besparingsförslaget var det också meningen att fritidsgårdarna i Gruvriset och Slätta skulle bli en enhet liksom Hosjö/Korsnäs (Näs) och Norslund.

Protesterna i Enviken blev dock kraftfulla och vid mötet med tjänstemän och politiker i sockenstugan samlades omkring 300 ortsbor för att protestera mot neddragningarna.

LÄS MER: Babyboom i Enviken - nu kommer dödsstöten för fritidsgården

Nu har protesterna mynnat ut i att Envikens fritidsgård från och med årsskiftet blir ett pilotprojekt.

Sixten Andersson (t.h), ordförande Envikens PRO och Hans Ängsås, vice ordförande Envikens PRO med barn från Envikens skola.  Längst fram: Philippa Davidsson och Lovisa Hindriks.

Med hjälpa av flera av ortens föreningar ser man nu ut att ha klarat den framtida fritidsgårdsverksamheten som mot en kommunal ersättning åtar sig att ta hand om de besökande barnen.

En av Envikens föreningar som har nappat på idén var PRO.

- I augusti hade vi ett möte med tjänstemännen där de frågade oss om vi kunde tänka oss att ta hand om 10-12-åringarna, berättar Sixten Andersson, ordförande i PRO-föreningen.

Sixten Andersson, ordförande Envikens PRO blir nu, tillsamans med fler medlemmar ur föreningen, fritidsledare en dag i veckan.

Riktigt konkreta blev dock inte planerna förrän förra veckan då kultur- och fritidsförvaltningen formulerade ett förslag om hur det tänkta projektet skulle kunna se ut.

En gång i veckan, varje onsdag mellan klockan 14.30 och 17.00 öppnar PRO-föreningen upp dörrarna för Envikens 10-12-åringar.

I övrigt kommer fritidsgården ha öppet även tisdagar och torsdagar mellan klockan 14.30-21.00

Dessutom ska fritidsgården och föreningslivet, men även andra aktörer, genomföra gemensamma aktiviteter för bygdens ungdomar minst två gånger per termin, allt enligt det förslag som kultur- och fritidsnämnden ska besluta om torsdagen den 27 oktober.

Utöver pilotprojektet i Enviken äskar kultur- och fritidsnämnden även 1,5 miljoner kronor årligen under tre år för att dels kunna driva projektet i Enviken men också behålla dagens fritidsgårdar i Falu kommun.

- För min del fanns det inga betänkligheter. Det är roligt med barn och kan vi hjälpa till så gör vi gärna det, förklarar Sixten Andersson.

Hans Ängsås, vice ordförande i Envikens PRO-förening, är däremot tudelad.

Hans Ängsås ser fraqm emot mötena med barnen men tycker samtidigt att det borde vara kommunnens sak att tillhandahålla fritidsgårdar.

- Det är lite både och. Jag kan ju tycka att det är kommunens sak att ha en fritidsgård i varje kommundel. Lite klent är det att de behöver ta hjälp av frivilliga, anser Hans Ängsås.

Däremot välkomnar de båda mötena med barnen.

- Jag tror kanske att ungdomarna kan tycka det är intressant och positivt att få träffa oss. Lika som för en annan - att få reda på allt det här med datorer, facebook och allt vad det är. Det kan nog bli ett ömsesidigt utbyta, säger Sixten Andersson.

Hans Ängsås och Sixten Andersson, från Envikens PRO, möter de kommande fritidsgårdsungdomarna.

Hans Ängsås:

- Jag tror verkligen det här kan bli intressant och givande. Både för ungdomarna och PRO så jag ser fram emot att få starta.

När DT åkte till Enviken under torsdagen för att träffa företrädarna för PRO så kom även några av de tilltänkta besökarna till fritidsgården på besök för att få en skymt av sina nya fritidsledare.

Efter årsskiftet är det meningen att den nya fritidsgårdsformen i Enviken ska starta. Bland annat med hjälp av lokala PRO-föreningen, för barnen i Enviksbygden.

- Det var det här året som vi skulle få gå här så det var verkligen supertråkigt när vi hörde att de ville lägga ner, men nu är det kul om det ändå kan bli en fortsättning, säger Lovisa Hindriks, klass 6, i Rönndalens skola.

Hon får medhåll av klasskamraten Linnea Lindström.

- Det känns jätteroligt att vi får komma dit. Spännande, roligt och lite nytt, anser Linnea.

Enviksbarnen fick möta sina nya fritidsledare från Envikens PRO när DT stämde träff med dem.

På torsdag håller kultur- och fritidsnämnden för att ta beslut om förvaltningens förslag. Därefter är det upp till kommunfullmäktige, i samband med budgetförändringsmötet i november, att ta beslut om de 1,5 extra miljonerna.

Blir det ja i båda instanser är tanken att den nyskapande fritidsgårdsverksamheten i Enviken ska dra igång efter årsskiftet.

Vad gäller biblioteken i Sundborn, Enviken, Grycksbo och Sågmyra kvarstår nedläggningsbeslutet.

Sixten Andersson, Ordförande Envikens PRO och Hans Ängsås, Vice ordförande Envikens PRO med barn från Envikens skola. Om Envikens fritidsgård.

Mer läsning