Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från tennishall till café

/

Annons

I hjärtat av Sågmyra ligger ett stort rött hus som kallas för "paviljongen". Under tidigt 1900-tal var det en tennishall och på åttiotalet biograf. Nu har huset fått nytt liv. Sedan juni i år huserar Paviljongens Café i lokalen.

- Det har gått över förväntan. Vi har haft gäster från Holland, Tyskland, Värmland och alla möjliga platser, säger Bitte Mattsols som är en av ägarna till caféet.

I trädgården sitter några gäster och fikar i högsommarvärmen. Inomhus står en blandning av olika gamla stolar och bord - den ursprungliga stilen har bevarats så gott det går. Bitte Mattsols och Gunnar Larsen är ägare och driver caféet tillsammans. De har själva inrett och arbetat fram dess speciella stil. Under ett helt år har all ledig tid gått till att rusta upp och förbereda inför premiären i juni. Rutiga dukar, bord och stolar har ropats in på aktion.

- Det har blivit mycket jobb och sena kvällar. Men det har det varit värt. Vi märker att folk sitter och tittar på inredningen och minns sin farmors gamla stolar, säger Bitte Mattsols.

- Vi hade nog ångrat oss om vi inte hade tagit den här chansen. Man måste ju prova på något nytt ibland, fyller Gunnar Larsen i.

Över disken hänger en hundraårig klenod från fabrikstiden. En lampa som är allt annat än omodern.

- När vi var på Ikea såg vi att de hade en likadan lampa i sin nya kollektion, men vi har originalet här, säger Gunnar Larsen nöjt och pekar på en svart, stilren lampa.

I den stora hallen, som byggs om för att rymma fler gäster, finns en gammal kamin från tiden då man spelade tennis där.

- Kaminen är den enda uppvärmningsmöjligheten vi har. Så nu ligger 72 kubik ved lagrat på gården, förklarar Bitte Mattsols.

Mer läsning

Annons