Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden är redan här - hög tid att Dalarna planerar för solenergi

Solpaneler är idag en god affär, både för plånboken och miljön - det menar Liberalerna Falun som därför vill se till att det händer mer på området i Dalarna.

Annons

Liberalerna Falun vill bland annat att  Miljö- och byggnadsnämnderna i Dalarnas kommuner beslutar att inkludera aspekter för soloptimering i hela planprocessen. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

I Falu kommuns energi- och klimatprogram går det att läsa:

“Solvärme och solel kommer att kunna ge viktiga bidrag till framtidens energianvändning. Vid ny- och ombyggnation bör möjligheten att ta till vara solenergin prövas. Fastigheternas placering och utformning bör även anpassas för att på ett effektivt sätt ta till vara solenergin.”

Utvecklingen av solpaneler och smarta system för solenergi har gått i rasande fart de senaste åren. Priset är idag cirka en femtedel jämfört med priset 2008 och de blir bara mer och mer effektiva.

System där man kan lagra solenergin på natten har även kommit långt fram tack vare utvecklingen av batterierna till exempelvis mobiltelefoner och annan elektronik. Elbilar syns mer och mer på gator och vägar och de behöver laddas med ren energi. Dessutom är det möjligt att sälja överskottsel till elnätet.

Solpaneler är alltså idag en god affär, både för plånboken och miljön - Så nu är det dags att vi tar tag i detta!

Energimyndigheten har redan 2015 utformat mallar kring hur en kommun kan underlätta för att implementera solpaneler i planeringen för både befintlig bebyggelse och nybyggnationer. Det kan exempelvis handla om att man i detaljplanen bestämmer och analyserar taklutning, höjd samt placering av byggnader för optimal solinstrålning. Detta har redan använts i exempelvis Norra Djurgårdsstaden i Stockholm och Sege Park i Malmö i planeringsstadiet.

Vi vill att det börjar hända saker på detta område redan nu, börja implementera och lägg Dalarnas kommuner i framkant gällande smarta lösningar som ger god ekonomi samt minskar koldioxidutsläppen.Utför översiktsplaner, detaljplaner och byggnadslov för att underlätta användandet och installation av solenergi, görs det kan det byggnadsentreprenörer se solenergiutvecklingen som en anledning att etablera sig i Dalarnas kommuner.

Liberalerna Falun vill: ● att Miljö- och byggnadsnämnderna i Dalarnas kommuner beslutar att inkludera aspekter för soloptimering i hela planprocessen enligt energimyndighetens rekommendationer. (SOL) ● att följande läggs in i detaljplaner för nybyggnationer samt relaterade styrdokument ”varje fastighet bör generera minst 30 % av sin egen förbrukade fastighetsel baserad på lokalt producerad förnybar energi där eventuell överskottsel ska kunna levereras till elnätet enligt avtal med elleverantören. Byggnadernas tak bör ha en optimal utformning för solceller.”Jon Bylund, Ledamot Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för Liberalerna Falun Maud Pettersson, Ersättare Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för Liberalerna Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons