Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvaltningsrätten avslår DMR:s överklagande om 1 maj

Artikel 21 av 70
1 maj Falun 2017
Visa alla artiklar

Dalarna mot rasism har fått tillstånd att demonstrera på Gamla posten-parkeringen i Falun på 1 maj, samtidigt som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen tilldelades Stora torget.
– Det är beklagligt, säger Angelica Andersson.

Annons

Hon är aktivist i Dalarna mot rasism, DMR, som överklagade beslutet eftersom man själva ville stå på Stora torget.

Nu har Förvaltningsrätten beslutat att avslå överklagandet.

Inför 1 maj har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera på Stora Torget, vilket upprört många. En av dem är Dalarna mot rasism, DMR, som fått tillstånd att stå på Gamla posten-parkeringen. De ville själva stå på Stora Torget, och tillsammans med andra organisationer och partier stå upp emot nazismen.

DMR hade överklagat sitt beslut, där de alltså tilldelats Gamla posten-parkeringen. Under tisdagen föll Förvaltningsrättens dom. De avslår överklagandet.

Förklaringen är att de andra besluten inte överklagats. Alla tillstånd är separata beslut, med enskilda diarienummer. Och i och med att de står fast, finns inte utrymme att ändra på DMR:s beslut.

– Eftersom de står fast och gäller så kan man inte tillmötesgå DMR:s överklagande, förklarar Andreas Nordström på Falupolisen, som arbetar med 1 maj.

Förvaltningsrätten ska i sin bedömning ha prövat om det ursprungliga beslutet var korrekt juridiskt samt ta hänsyn till lämpligheten enligt ordningslagen.

Förvaltningsrättens dom vinner laga kraft om tre veckor.

– Det är tråkigt att det blir så här. Vi har planerat för båda platserna så praktiskt gör det inte så stor skillnad, det beklagliga är att nazisterna får fri tillgång till stadens centrum, medan vi andra blir undangömda, det är en tydlig symbolik, säger Angelica Andersson från DMR.

Mer läsning om 1 maj i Falun för pluskunder:

Komplicerat kring DMR:s överklagande: Förvaltningsrätten tros ge besked innan 1 maj

1 maj i Falun: Vill lyfta det symboliska värdet av Stora torget

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

Alla artiklar i
1 maj Falun 2017
Annons