Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt tvist om vägbygge

/
  • Trångt. Salaproppen blir nu ett fall för Regeringsrätten. Falu kommun hävdar att riksväg 70 är en angelägenhet för kommunen trots att den inte passerar kommungränsen.

Annons

För en månad sedan beslutade Kammarrätten att Falu kommun gjorde fel som lånade ut pengar till ombyggnationen av riksväg 70 utanför Sala, allmänt kallad Salaproppen.

Beslutet kom efter det att två privatpersoner överklagat länsrättens dom, i vilken kommunen gavs grönt ljus till medfinansieringen.

Nu tar Falu kommun frågan vidare till högsta instans.

I överklagan till regeringsrätten skriver kommunstyrelsens ordförande Mikael Rosén (m) att medfinansieringen av vägbygget är en kommunal angelägenhet. Detta trots att riksväg 70 inte passerar kommungränsen.

"Det är tveklöst så att riksväg 70 och förbifarten vid Sala är av största vikt för Falubornas samfärdsel söderut. Hela vägsträckan från Falu kommun till Mälardalsområdet ska betraktas som ett sammanhängande stråk där den såkallade Salaproppen länge utgjort en propp för trafikanter som färdas till och från Dalarna", skriver Rosén.

Mikael Rosén pekar också på statistik från Vägverket som visar att den aktuella vägsträckan är mycket olycksdrabbad. Falu kommun uppskattar att cirka 600 personer varje dag åker den aktuella vägsträckan med start eller mål i Falu kommun.

Falu kommuns uppfattning är att prövningstillstånd bör meddelas. Kommunen menar att det är viktigt för rättstillämpningen att frågan om kommuners möjlighet att finansiera allmänna vägar utanför den egna kommungränsen klargörs.

Rosén konstaterar i överklagan att Regeringsrätten i äldre rättspraxis har gett kommuner rätt att engagera sig i vägtrafik utanför den egna kommungränsen. I dagsläget samarbetar kommuner och regioner i allt större utsträckning.

Mer läsning

Annons