Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första åtalet för mobilanvändning vid bilkörning i Dalarna har väckts

En man från Falu kommun har åtalats misstänkt för att ha använt en mobiltelefon, genom att haft den i handen, under bilkörning.
Detta är det första åtalet som väcks i Dalarna sedan den nya lagen trädde i kraft.
Den åtalade mannen förnekar brott.

Annons
En man från Falu kommun har åtalats misstänkt för att ha använt en mobiltelefon, genom att haft den i handen, under bilkörning. OBS: Den här bilden togs dagarna innan den nya lagen trädde i kraft.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Nu blir det förbjudet att hålla mobilen i handen - så kommer polisen att hantera rattsurfare

Regeringen backar om mobillagen – lista: Dessa undantas

Inför sportlovet: Expertens bästa bokningstips och hit vill svenskarna helst åka – ”Stor efterfrågan

SÅ KÖPER DU PLUS

Mannen i fråga är i 25-årsåldern och är bosatt i Falu kommun. Han har nu åtalats vid Falu tingsrätt misstänkt för brott mot trafikförordningen.

Enligt åtalet ska mannen, den 9 februari, använt en mobiltelefon genom att hålla den i handen medan han körde bil. Detta ska ha skett på Ingarvet i Falun, i närheten av korsningen Ingarvsvägen/Västermalmsvägen.

Från och med den 1 februari i år är det inte tillåtet att använda en mobiltelefon, genom att hålla den i handen, under bilkörning. Detta åtal är det första som har väckts i Dalarna, där en person misstänks för det här brottet.

Detta märks i åtalet där åklagaren föreslår att mannen ska dömas till penningböter men skriver att "det saknas för närvarande vägledande avgöranden och riktlinjer avseende antalet penningböter. Åklagaren emotser därför domstolens prövning i påföljdsfrågan".

Som bevisning lägger åklagaren fram förhör med den åtalade mannen samt med en polis som ska ha sett hur mannen hade sin mobiltelefon i handen när han körde bil.

Den åtalade mannen vidgår händelseförloppet men förnekar brott.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons