Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttkarusellen snurrar vidare – här är berguvens nya hem

Nu är det klart. Lennart Sands staty Berguven kommer att få ett nytt hem – vid Knutpunkten.

Annons

Nu får Lennart Sands staty Berguven ett nytt hem – vid Knutpunkten i Falun.

Turerna har varit många kring den staty föreställandes en berguv som tidigare stod i Geislerska parken i centrala Falun.

Det hela började med att statyn, i samband med att parken skulle byggas om, flyttades till Falu gruva under hösten 2015.

Läs även: Berguven satt fast – flytten senarelagd

Det visade sig dock inte ha varit den bästa av idéer då statyn, när den väl landat vid gruvan, befarades störa de riktiga – häckande – berguvarna på området. Det innebar att man återigen fick börja leta ett nytt hem till fågeln.

Läs även: Nu ska uvstatyn flyttas bort från Falu gruva

Läs även: Berguven inplastad igen, men osäkert om häckningen vid gruvan lyckas

En diskussion om lämplig placering drog igång i kommunhuset, och bland annat kom det in förslag om att den skulle flytta till Lugnet.

Nu står det dock klart att uven kommer att få en betydligt mer central placering – något som konstnären själv även efterfrågat.

Kommunen har nämligen beslutat att den ska ställas vid Knutpunkten, intill runda kiosken. Om allt går enligt planerna kommer den att hamna på plats någon gång under sommaren.

– Berguvens nya placering gör att många kan ta del av den dagligen. Det blir en fin påminnelse för alla att värna om vår landskapsfågel, säger Sara Hedström, allmänkulturchef på Falu kommun, i ett pressmeddelande.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons