Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler röstar i förtid

/
  • Många förstagångsväljare förtidsröstar, konstaterar förtidsröstmottagarna på Stadsbiblioteket, Oew Carlsson, Britt Thureson och Lisbeth Lundin.  Foto: Stina Rapp
  • Maria Skansebo från Kungälv, som studerar i Falun, förtidsröstar på Kristinegården. Hennes röstsedlar tas om hand av förtidsröstmottagaren Karin Michols.  Foto: Stina Rapp
  • Förtidsröstningen blir allt populärare. Här tar förtidsröstmottagarna Britt Thureson och Owe Carlsson på Stadsbiblioteket emot röstsedlar och röstkort av en väljare.  Foto: Stina Rapp

Annons

Alltfler förtidsröstar. Cirka en tredjedel av valmanskåren beräknas rösta i förtid i år.

I Falun får 44 029 personer rösta.

Av dem är 3 357 förstagångsväljare.

Och inför det här valet har Faluborna två förtidsröstlokaler att välja bland: Biblioteket som vanligt, men också Kristinegården.

- Det behövdes ett utrymme till. Det blev trångt på biblioteket 2006.

- Länsstyrelsen ställde vissa krav för att rummet här skulle få vara röstlokal, bland annat togs psalmböcker och kors bort. Man fick avidentifiera kyrkliga saker, säger Sören Johansson, som gör debut som förtidsröstmottagare i Kristinegården - tidigare fick han inte eftersom han var aktiv politiker (V), men nu har han lämnat politiken som 68-åring.

Hittills har cirka 3 000 Falubor röstat.

Det är en ökning med cirka 1 000 personer från samma tid - runt tio dagar före valet - förra gången.

- Ju närmare valdagen vi kommer desto fler förtidsröstar, säger Sören, som tjänstgjorde tillsammans med Karin Michols, tidigare rektor.

Proceduren är enkel: den som röstar lämnar röstkort och valsedlar till mottagren som lägger allt i ett kuvert, som skickas till rätt vallokal. Den röstande prickas av.

Trenden är också att fler och fler unga kommer till förtidsröstlokalerna.

Många äldre kommer, som passar på att rösta under förmiddagspromenaden.

Men många är under 20 år.

- Ja, vi märker att många förstagångsväljare kommer hit. Det är roligt, säger Owe Carlsson, som fyller sitt pensionärsliv med att vara röstmottagare.

- Kul att träffa folk, säger han.

Mer läsning

Annons