Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler matbutiker ger färre jobb

/

Annons

När Ica Maxi kom till Borlänge hurrade man över de 60 nya arbetstillfällena. Men ett år senare hade 120 personer på livsmedelsbutiker i Borlänge blivit uppsagda.

Etableringen ledde till att 60 personer blev arbetslösa.

- Man tror att det ska bli fler men det blir färre jobb. De stora butikerna kräver mindre personal och de mindre tvingas säga upp folk, säger Daniel Andersson, ombudsman på Handelsanställdas förbund i Dalarna.

Nu befarar han att samma sak kommer hända i Falun. Men att det blir ännu värre än i grannkommunen eftersom Borlänge är en större köpstad.

I Falun anställde Maxi 80 personer. Daniel Andersson tror att 180 personer har mist sina jobb i mataffärer i Falutrakten om ett år.

- Sedan mars, när Maxi kom hit har de övriga mataffärerna minskat försäljningen med nästan 40 procent, säger han.

Fram till hösten kommer 21 personer att bli av med sina jobb på olika mataffärer i Falun.

Matmagasinet i Britsarvet tvingas minska sin personalstyrka med fem anställda. Willys i Norslund sparar ner en handfull personer och likaså Sparextra i Hosjö. Dessutom har Handels fått reda på att ytterligare en matvarubutik tänkt säga upp personal i höst.

Men Daniel Andersson tror att det bara är början.

- Det kommer fortsätta, jag helt övertygad. Om ett år tror jag att en eller flera butiker har tvingats stänga och jag skulle inte bli förvånad om etableringarna i Falun leder till att ännu fler mister jobben än i Borlänge. Förutom de 20 som redan planeras sägas upp tror jag det blir ungefär 160 till. I slutändan kommer etableringen leda till att 100 personer förlorar sina jobb, säger han.

Vad ser du för risker med det här?

- Att det blir en överetablering i Falun. Det leder till att ett fåtal butiker blir kvar och det blir färre handelsanställda. De större enheterna kräver inte lika mycket personal som de mindre. Det är de små affärerna i bostadsområdena som drabbas. Och det gör att pensionärer utan bil får det svårt.

- Men det är svårt att förhindra utvecklingen. Fast jag kan bli trött på politiker som är positiva till att det blir fler arbetstillfällen när verkligheten visar att det blir tvärt om.

Mer läsning

Annons