Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler barn än förskoleplatser i Bjursås

/
  • Trångt men trevligt. Emil Kvicker är en av 20 barn som går på förskolan på Bjursen i Bjursås. I bakgrunden rektor Anna Britta Ollas, Valter Samuelsson och förskollärare Maria Momqvist.
  • Matbord utspridda i olika rum på förskolan gör det möjligt att få matro trots att 20 barn ska äta samtidigt på förskolan Bjursen. Här är det Daniel Bark, Hugo Adeklint och Moa Hedlöv som fyller på med ny energi.
  • Trångbodda. 20 barn på väg att bli 21 är ingen bra lösning i längden anser, rektor Anna Britta Ollas här med ettåriga Ellen Martinsson.

Annons

- Kan du räcka mig korvarna, frågar Daniel kompisen Edvin som just lassar på makaroner på tallriken. Det råder matro på förskolan Bjursen trots att barnkullen håller på att växa ur lokalerna. 20 barn är inskrivna, ännu ett barn har fått plats men inte tackat ja ännu. På de tre heltider som finns på avdelningen är 18 barn det beslutade maxantalet.

- Vi sprider ut barnen i smågrupper över hela avdelningen för att få det så lugnt som möjligt. Vi klarar av att vara så här många ett tag eftersom många barn bara är här på deltid, men det är ingen långsiktig lösning, säger rektor Anna Britta Ollas.

Sedan 1987 har hon arbetat inom barnomsorgen i Bjursås. Så många barn som finns i byn nu har hon inte upplevt tidigare. 110 barn finns inskrivna på förskolan fördelat på fyra förskolor varav två har två avdelningar.

Till hösten räknar man med att behöva plats för nära 130 barn. Dessutom är en av förskolorna inte anpassad för verksamheten och behöver nya lokaler.

- Vi är i behov av en till förskola med två avdelningar, säger Anna Britta Ollas som dammsugit hela Bjursås på möjligheter för verksamheten att växa.

- Nu har jag lämnat det till tjänstemännen att lösa. Jag har gjort vad jag kan.

Och en lösning ser ut att vara på väg. Flera alternativ har diskuterats, nybyggnation, utbyggnad av befintliga lokaler eller att utnyttja en del av skolans lokaler i Bjursås.

- Där sjunker elevantalet så det är en möjlighet, säger skoldistriktschef Bengt Ericsson.

Rektor Krister Wiklund på Bjursåsskolan hoppas att politikerna beslutar sig för ett annat alternativ.

- Vi har varit trångbodda på skolan i flera år. Till hösten hade vi hoppat kunna ge eleverna möjlighet till flera grupprum när elevantalet minskar. Vi anser att det bästa alternativet är att bygga en ny förskola som är anpassad till verksamheten.

Skolnämnden beslutar vilket alternativ som gäller 22 mars.

Mer läsning

Annons