Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärde säsongen med långvandringar för SPF Falun

När de flesta utomhussäsongerna för golf, orientering, fotboll m m är slut, då börjar långvandringarna för SPF Seniorerna i Falun.

Annons

Många ser fram mot dessa vandringar på 8-12 kilometer; ibland över stock och sten i obanad terräng. Första långvandringen gick i Sörskog med rekordmånga deltagare, 33 personer och tre hundar. Det tidigare rekordet var 22 deltagare.

Här är vi ofta på vintern och åker skidor. Det var intressant att se hur det ser ut utan snö. Det är riktigt fin gammal skog på många ställen. Det som förvånade var att skidspåren gör så lite påverkan på terrängen; det går knappt att urskilja var de brukar gå. Vädret var perfekt med solsken och någon plusgrad.

Vi startade vid Gruvgårdarna i Sörskog. Därifrån gick vi till Sörskogsgruvorna, som var Sveriges femte största järnmalmsgruvor i mitten på 1800-talet. Mot slutet av dagens vandring gick vi på en damm, som var upp mot två meter hög och flera hundra meter lång, som hade dämt upp Trulstjärn. Den måste ha varit jättestor på den tiden. Vid Trulstjärn vänder pulkaspåret på vintern.

Det blev en ganska tuff vandring. Mycket terränggående; skidspåren var inte några autostrador direkt. Det blev drygt 8 km på 3,5 timmar, inklusive rast.

 Nästa vandring blev speciell. Soppa, smörgås och kaffe med kaka serverades uppe vid toppen på Grejsanberget, och när vi kom tillbaka till fäbodstugan mera kaffe och hembakade bullar, muffins och kakor.

Det började med en kortare vandring upp till toppen på Grejsanberget. På vägen dit fick vi intressant information om skogen vi gick i. Kulturstubbar, löt (små betesängar i skogen) och liggmilor, till exempel. Vi hade också fantastiska utsikter söderut mot sjöarna Draggen och Balungen. Vid toppen väntade oss en otrolig utsikt åt andra hållet: Amungen med Dalstuga.

Efter sopplunchen på toppen en synnerligen brant vandring ner till vägen och sedan en rejäl vandring på ca 5 km på skogsbilväg och den ganska smala ”poststigen” som gick genom fäboden. Vi var 35 deltagare, nytt rekord igen.

Veckan därpå en ordentlig vandring från Nysjö fäbod med 27 deltagare. Den blev drygt 12 km på många olika underlag, från skogsbilväg till rakt igenom tät ungskog. Men vi tog fyra timmar på oss, så tempot passade alla hela vägen.

En kommentar i efterhand: ”Hade jag vetat att det skulle vara 12 km, hade jag inte följt med, men nu vet jag att jag orkar så långt.”

Fikat tog vi vid tornet på Himmelsberget. Vägen tillbaka gick förbi Sixen, med den fina Rivieran, men här spelade skogen oss ett spratt, så vi fick aldrig se den.

När vi kom tillbaka gick vi igenom Nysjö fäbod, vackert belägen med många stugor och en stor fäbodvall. På sommaren lever den upp ordentligt. Den är bebodd från maj till september och en hel del djur. Det finns getter, får och till och med nötkreatur.

Mats Hiertner

Från Grejsanbergets topp hade man en fantastisk utsikt. Foto: Mats Hiertner.
Långvandringar i skog och mark har blivit ett populärt inslag i SPF Faluns verksamhet och man slår nya deltagarrekord gång på gång. Foto Mats Hiertner.
SPF Faluns vandringsgrupp på väg mot Sörskog. Foto: Mats Hiertner.

Mer läsning

Annons