Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firade med dramatiserad vandring

/
  • Kerstin Flodström som mjölkerskan Kersti berättade om lök och kol som odlades i trädgårdarna. Och om alla hästar och kor som fanns intill Herrgården.  Foto: Stina Rapp
  • Eva Davidsson som Valborg Olander, barnbarn till Gamla Frun.  Foto: Stina Rapp
  • Enligt sägen ska Gamla Frun, Augusta Munktell ha upprättat en spärr vid den nu rivna Alviks Herrgård. Där skulle hon ha suttit i den urgröpta stenen och själv inkasserat tullavgift av den som begagnade vägen för annat än tjänsteärenden för Grycksbo.  Foto: Stina Rapp
  • Tor Zetterberg som sin farfar Stor Olle Zetterberg gav en dramatiserad berättelse om en del av Grycksbos historia.  Foto: Stina Rapp

Annons

Det var brukets ägare Augusta Munktell som i mitten av 1800-talet tog initiativet till Gamla fruns väg som gjorde det möjligt att tungt lastad ta sig med häst och vagn till Falun. Vägen som är drygt två mil lång går längs sjön Gryckens västra sida. Sitt namn har vägen fått efter Augusta Munktell, som kallades Gamla Frun sedan brukspatron Johan Henrik Montell gått bort. Gamla Frun sägs ha vakat över att vägen endast användes för transporter till och från bruket.

I går bjöd Grycksbo Gille på en dramatiserad vandring längs vägen som idag används främst som cykel- och vandringsled.

Vandringen började vid Stora fabriken i Grycksbo, nuvarande hembygdsgården som flyttades och räddades kvar för tio år sedan.

Vid den tidigare ladugården bakom herrgården möter Kerstin Flodström upp, för dagen utklädd till mjölkerskan Kersti. Hon berättar om tider som varit, om arbetarna som fick lön i både pengar och poletter. Poletter som kunde bytas mot mat och mjölk på gården och garanterade att männen inte söp upp hela lönen.

Efter ytterligare en kort promenad möts vandrarna av Eva Davidsson som agerar Valborg Olander. Dotterdotter till Augusta Munktell som inte ville hjälpa Valborg med pengar till läkarstudier. Valborg berättar om fester som varade i fler veckor på herrgården och om sina egna sysslor och väninnor, bland annat Selma Lagerlöf som ofta var på besök på Bengtsarvet där Valborg bodde med sin syster.

Ytterligare fem aktörer dyker upp under vandringen och berättar Grycksbos intressanta historia, från de första hyttorna på 1300-talet till dagens moderna pappersbruk.

Fakta: Grycksbos historia

Första gången namnet Grycksbo nämndes i skrift är i ett fastebrev den 8 maj 1382 där det heter: Thet see allom witerlict som thetta breff forekomber, at wij hustru Margetta aerfwingia af Grykkisboda i Dalom...

I ett senare köpebrev nämns Grykkesbodhum som senare skulle bli Grycksbo.

1717 köpte Johan Munktell fallrättigheten till forsen och lät upprätta en papperskvarn 1740, det embryot till dagens moderna Grycksbo Pappersbruk.

Den Munktellska epoken varade i 200 år. Under åren byggdes de båda herrgårdarna i Alvik och Grycksbo, den senare färdig år 1802. Verksamheten utvidgades till att gälla även textil verksamhet och år 1799 stod yllefabriken eller Stora fabriken färdig, en byggnad som idadg rymmer Grycksbo hembygdsgård.

Fakta: Svenska kyrkan

Mer läsning

Annons