Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FEV: Vattnet är rent och fint

Med ökad kalkhalt i vattnet får fler och fler Falubor problem med fläckar på sin disk.
Hos Falu energi & vatten känner man till problemet, men tycker inte det är så farligt.

Annons

Paret Bergenulf i Norslund har enorma problem med både disk och tvätt som blir förstörd. Och att det har blivit mer kalk i vattnet sedan ledningen från Borlänge invigdes 2015 är Johnny Ström, produktionsansvarig för Lennhedens vattenverk, väl medveten om.

– Det är ett hårdare vatten. I Falun har vattnet alltid haft en hårdhet på 3,5, nu är det 7,5, men det klassas ändå bara som medelhårt. Vad gäller kallvattnet är det ingen skillnad, det är när vattnet värms upp som det kan bli kalkavlagringar, men de är helt ofarliga, säger han.

Vad ska man göra om man råkar ut för kalkfläckar på porslin och får kläderna förstörda?

– Det gäller att följa anvisningarna och dosera rätt mängd tvättmedel och tillsätta salt i diskmaskinen. Det kan också behöva rensas på olika sätt, men det är olika för olika tvätt- och diskmaskiner, det gäller att läsa i bruksanvisningen hur man ska gå tillväga.

Läs mer: "Brev kommer gå ut till alla hushåll"

Blev det här verkligen så bra?

– Det tycker jag verkligen. Med ett mjukare vatten var risken alltid mycket större för korrosionsangrepp i ledningarna.

– Men bäst av allt är att vi inte behöver tillsätta några kemikalier. I alla år sedan Livsmedelsverket började sätta krav på dricksvattnet har vi tillsatt kemikalier i allt Faluvatten för att det skulle vara tillräckligt rent. Nu tillsätts inte en enda kemikalie och vattnet är ändå rent och fint, säger Johnny Ström.

Läs mer: Kopparstaden: Vill att problemet ska lösas

Mer läsning

Annons