Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fet-Mats fick liv på Falun Då

/
  • Finfolk. Det fina 1700-talsfolket fick också plats i Hästparken. Kören Cantamus uppträdde med bland annat Bellman i repertoaren, innan Slödder och Skarn tog över.
  • Änkan och Mats. Fet-Mats, alias Daniel Bergman, fick liv när hans änka, spelad av Kristina Bergman, kände igen honom, 42 år efter raset som begravde honom i gruvan.
  • Hemligt. Hemma på Elsborg satt Pers Göran Olsson och tog emot förbipasserande som undrade hur det ser ut innanför det höga staketet.
  • Fyllepellar. Vahlfisken, Skrutten och Fylle-Pelle drog många visor om sina dryckesvanor. I vanliga fall går herrarna under namnen Åke G. Berg, Pertti Nyberg och Göran Eriksson.
  • Dagen efter.

Annons

Fullt utrustade med pudrade kinder, peruker, hårt snörade liv och fylliga krinoliner stämde Bjursåskören Cantamus upp till sång i passande 1700-talsstil. Bellmans ande vilade över Hästparken under den soliga lördagseftermiddagen, och till tonerna av Så lunka vi och Gubben Noak smög en varmt leende Carl von Linné omkring bland publiken och delade ut doftande krysantemum.

Till och med Fylle-Pelle, som däckat några steg från kören, fick en blomma på magen av den milde Blomsterkonungen. När kören trallande lämnat sin plats vaknade den skitiga och berusade gruvdrängen, spelad av Göran Eriksson, till liv igen, och tog över tillsammans med resten av medlemmarna i gruppen Slödder och Skarn - ett gäng skitiga, fattiga och allt som oftast brännvinsstärkta Falubor från förr.

Plötsligt är året 1719 och en änka känner igen den avlidne gruvdrängen Mats Israelsson som dött 42 år tidigare i ett ras i gruvan. Men Fet-Mats änka får konkurrens av en annan änka som hävdar att det är hennes trolovade som ligger framför dem. Änkepensionen på den tiden bestod i att få utskänkningstillstånd för brännvin, och änkekrogarna var många på Elsborg. Men kunde man inte bevisa att mannen var död var det svårt. Därför blev Fet-Mats åtråvärd som avliden fästman - åtminstone i Slödder och Skarns tappning.

Runt hörnet från Hästparken höll en handfull privatbostäder öppet hus under lördagen. Några nyfikna flanörer passade på att titta in bakom de höga portarna.

- Vi har gått förbi här förut och undrat hur det ser ut på gården, så det är jättekul att få en titt, säger Anna Norin, som tillsammans med Gustav Bockgård och lilla Sigsten, 10 månader, imponerades av idyllen i Pers Göran Olssons och Sara O Roths trädgård på Berghauptmansgatan.

De som känner igen huset kallar det för Falks gård, efter en gammal ägare, medan grannhuset känns igen som Norins gård efter familjen som förr hade bryggeri intill Gruvgatan, där OKQ8 ligger idag. Om det och annat smått och gott berättade Göran och hans pappa, Pers Jan Olsson, tillbakalutade i trädgårdsmöblerna som tillverkats av gamla cykelfälgar från Svalanfabriken - också det ett stycke Faluhistoria.

Mer läsning

Annons