Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festival på Faluns gator även i sommar

Annons

- Det blir samma koncept som förra året. Några fasta scener längs Faluån och mycket som händer runt omkring, säger Maria Bergström, Nisserska teatern, som tillsammans med Arenan och en rad föreningar ser till att gatufesten blir av.

Framför allt är det ungdomar som lägger ner mycket jobb på festivalen. Falu kommun stöttar med 400 000 kronor.

- Ledorden är "gatan", "gratis", "amatörkultur" och "alla". Det här ska vara en festival utan staket och entré, där vi satsar på hela familjen, säger Maria Bergström.

Alla musikgenrer - från folkmusik till hårdrock och hip-hop, ryms i programmet. Liksom massor av andra kulturformer. Tyngdpunkten ligger på amatörkultur, men några proffs kommer också att dyka upp på scenerna. Vilka det blir är dock inte riktigt spikat ännu.

Gatumusiktävlingen, som satte färg på stan under förra årets festival, är förstås tillbaka.

- Tanken är att locka gatuartister från hela Mellansverige. Det kan vara utbrytarkungar, dansare eller musiker. Vad som helst där gatan är arenan. Förra året hade vi ju till exempel "den osynliga mannen", säger Staffan Nilsson.

Publiken är jury och röstar fram en vinnare både fredag och lördag. Förstapriset är 10 000 kronor. Röstkuponger köper man och överskottet går till Ria-stugan.

Arenan ställer upp sin scen nedanför Folkets hus och här bjuder upp till 25 band på allt från pop till hårdrock. På Medborgarplatsen blir det allt från folkmusik och dans till teater och öppen scen. Här kommer det också finnas en barnpark. Eventuellt blir det också en scen på Hälsingtorget, liksom ett ravetält.

Nytt för i år blir marknad och loppis och längs ån. Dessutom är tanken att skejtarna, som förra året höll till på Västra skolan, ska få en plats mer i händelsernas centrum. Planer finns också på någon form av samarbete med mc-klubben Heaven bikers.

Mer läsning

Annons