Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falupartiet vill bli en större maktfaktor

/
  • Falupartiet tror att man kommer att göra ett riktigt bra val. Både i kommunen och landstinget. Helena Lindström, Fred Möller, Maria Gehlin, Sten H Larsson och Peter Gehlin är några av partiets toppnamn, som jobbar på hårt under valrörelsen.  Foto: Kjell Jansson
  • Ryssland använder ett övervåld mot georgierna, som visar att det ligger mer bakom kriget än sympati med landsmän. Foto: Scanpix

Annons

Falupartiet har funnits med i politiken i 15 år och gör nu sitt femte val. Toppnoteringen är från 1994 då 13,7 procent av Faluborna röstade på partiet. För fyra år sedan stöttes partiet av 8,9 procent.

- Vi kommer att växa den här gången, ta fler mandat. Och det är viktigt för att vi ska kunna vara med och påverka i en ännu större utsträckning, säger Maria Gehlin.

För första gången ställer även partiet upp i landstingsvalet, i samverkan med Borlängepartiet OFA, och även där räknar man med att kunna plocka en del mandat.

- För att klara det måste vi få röster även utanför Falun-Borlänge-regionen och det är jag säker på att vi kommer att få, säger Sten H Larsson.

Men framförallt är Falupartiet ett parti för Falun. Tillsammans med de andra fyra allianspartierna har man styrt kommunen de senaste fyra åren.

- Och ingen kan komma och säga annat än att vi tagit vårt ansvar och lagt ner ett stort jobb, inte minst inom skolans värld, säger Peter Gehlin.

- Det är vi i Falupartiet som satt ner klackarna i backen och bromsat olika saker, när det börjat rullat i väg i för snabb takt och finansieringen inte varit klar, påpekar Sten H Larsson.

Partiets absolut viktigaste fråga är ekonomin.

- Kringverksamheterna ska ses över först vid besparingarna och kärnverksamheten sist. Vi vet att kommunens kostnadsläge är högre än jämförbara kommunen, men trots det har vi inte bättre förutsättningar eller kvalitet. Hur använder vi egentligen våra resurser? säger Maria Gehlin.

I april 2009 kom Falupartiet med en nio sidor lång rapport, där man visade på raka förslag till hur Falu kommun skulle kunna spara 100 miljoner kronor.

Rapporten presenterades i kommunfullmäktige, men responsen från de andra partierna har knappt varit märkbar.

- Vi driver frågan vidare, det handlar om att göra rätt prioriteringar, säger Maria Gehlin.

Mer läsning

Annons