Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun får konstgjord fors?

Annons

– Vi håller som bäst på med arbetet att ta fram en projektplan, säger Magnus Eriksson, nyanställd projektsamordnare.

Idéerna om att bygga nya arenor på Lugnet duggar tätt.

Nu är det Falu Kanotklubb som vill bygga en inomhusanläggning med konstgjord fors, för forsränning i gummibåt och för forspaddling i kanoter.

En ansökan till kommunen är redan inlämnad för upprättande av detaljplan.

Falu Vildvattenpark är namnet på projektet. Vattenparken är planerad att ligga på Lugnet, på myran mittemot Scandic Hotel, och ska bli en idrotts- och rekreationsanläggning samt en stor turistattraktion.

– Vi vill bygga en inomhusanläggning som kan nyttjas året runt. Vårt förstaalternativ är den ska ligga på Lugnet. På det viset skulle ännu en idrott som tillhör Riksidrottsförbundet kunna utövas på Lugnet, säger Magnus Eriksson.

I de första planerna skulle banan få en fallhöjd på fem meter och forsens längd vara 250 meter. Pumpar styr vattenflödet och ett rullband tar paddlare och gummiflottar från mål tillbaks upp till starten. Vattnet kommer att lagras i en stor reservoar.

– Som alla förstår har klubben inte de ekonomiska resurserna själva. Meningen är att vi ska starta ett aktiebolag, som äger och driver anläggningen, och som får låna upp pengarna till bygget. Sedan hoppas vi också på vissa bidrag.

Varifrån ska intäkterna främst komma?

– Vi ser det här som en stor turistanläggning, och räknar med att den största finansieringen ska ske den vägen. Men vi är som sagt bara i början på vårt arbete ännu, och ber att få återkomma med utförligare detaljer längre fram.

Mer läsning

Annons