Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluläkaren som dömdes för sexbrott mot barn kan förlora sin legitimation

Artikel 11 av 13
Faluläkaren
Visa alla artiklar

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, anser att Faluläkaren – som dömdes till tre års fängelse för bland annat sexbrott mot barn – bör få sin legitimation återkallad.

Annons

Bilden är från rättegången vid Falu tingsrätt tidigare i år.

I mitten av juni i år dömde Falu tingsrätt Faluläkaren för omkring 100 fall av grovt sexuellt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt grovt barnpornografibrott, kränkande fotografering och sexuellt övergrepp mot barn.

Domen blev fyra års fängelse och skadestånd på över 700 000 kronor.

Läs även: Domen: Faluläkaren döms till fyra års fängelse

Läs även: Faluläkaren överklagar domen – vill frias från sexbrott mot barn

Svea hovrätt sänkte dock senare straffet till tre års fängelse och ett betydligt lägre skadestånd – 252 000 kronor. Faluläkaren friades även på åtalspunkten om kränkande fotografering.

Läs även: Faluläkaren som dömdes för sexbrott mot barn får sänkt straff av hovrätten

För ungefär en månad sedan beslutade Högsta domstolen att man inte kommer att prova ärendet – och domen från Svea hovrätt står alltså fast.

Och nu kan det inträffade få ytterligare konsekvenser. IVO, Inspektionen för vård och omsorg, yrkar nämligen att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska återkalla läkarens legitimation.

"Enligt IVO:s bedömning av de brott som NN sig skyldig till allvarliga brott som är ägnade att påverka förtroendet för honom som legitimerad läkare. Det finns därmed förutsättningar för att återkalla NN:s legitimation som läkare", skriver man i anmälan.

– Brottet är så allvarligt att prövotid inte är ett alternativ, säger Jennie Larsson, inspektör på IVO, till Nyhetsbyrån Siren.

Läs även: Tipset om faluläkaren nedprioriterades - flera övergrepp hade kunnat stoppats

I ett yttrande till IVO har läkaren själv motsatt sig återkallelse av läkarlegitimationen. I anmälan går att läsa att han uppgivit följande:

""Han har alltid ansetts vara en mycket duktig, kunnig och kompetent läkare av såväl arbetskamrater som patienter. Han har inte några anmälningar eller fallande domar mot sig vad gäller det medicinska. Det har inte heller varit några ärenden hos patientnämnden. Vad gäller de handlingar som han nu dömts för uppger han att det har att göra med en tids dåligt mående till följd av omständigheter i privatlivet. Han har också uppgivit att han ska påbörja behandling".

Läs även: Så ska sexbrottsmisstänkte Faluläkaren ha smygfilmat barn

Läs även: Expertåklagare anser att domen mot skolläkaren bör prövas i Högsta domstolen

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Alla artiklar i
Faluläkaren
Annons