Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falukomiker skämtar om Thomas Quick i ny humorshow

En humorshow om fallet Thomas Quick. Funkar det? Jo, enligt ståuppkomikern Isak Jansson och trubaduren Ola Aurell. Dalmål och parodiska brottplatsvallningar i ful fleece ingår, men framför allt vill de driva med rättsapparaten.

Annons

Efter dokumentära böcker, filmer och till och med en teaterpjäs om Thomas Quick kommer nu humorföreställningen, som får urpremiär på Scalateatern i Stockholm den 23 januari. Ståuppkomikern Isak Jansson, uppvuxen i Falun, beskriver hur hans barndom hamnade i ett nytt ljus när han läste journalisten Hannes Råstams granskning av "landets värsta seriemördare"

- Här hade jag gått och varit rädd för något under hela min uppväxt och så visar det sig vara en bluff. Det är väl en av anledningarna till att vi gör den här föreställningen.

Läs också: En show om en dålig idé

En annan är att fallet Thomas Quick också handlar om sådant som bekräftelsebehov, osäkerhet och gruppsykologi, förtydligar han och beskriver samtidigt hela rättsfallet som historien om en filterbubbla vars deltagare hela tiden bekräftar varandras åsikter utan att kritiskt ifrågasätta.

Men går det verkligen att skämta om allt detta hemska?

- Vår tanke är att det här är ett viktigt ämne som kanske inte alla riktigt känner till. Om vi med hjälp av humor kan få folk att lära sig lite mer tror jag det finns en stor vinning i det. Sedan är det vårt ansvar att skämta om det på ett lämpligt sätt, vi försöker inte göra narr av offren utan fokuserar på själva rättsskandalen och allt galet som händer i utredningen.

Läs mer: Isak Jansson från Falun i stor humorsatsning

Udden riktas med andra ord mot rättsapparaten och expertisen, även om Isak Jansson och Ola Aurell åtminstone inledningsvis vinnlade sig om att företräda även den så kallade Quickgruppen som försökte bevisa att Thomas Quick verkligen var den seriemördaren som han själv vid den tiden utgav sig för att vara.

- Vi försökte jobba på det sättet för att ge en rättvis och objektiv bild av vad som hänt, men vår ambition är ju att göra en humorföreställning så humorn har gått i första hand.

Gör ni narr av Thomas Quick?

- Han är ju huvudperson, men "göra narr" är kanske ett konstigt sätt att se på det. Vi gör humor kring det som inträffar och han är huvudpersonen. När man pratar om humor utgår man ofta från att det ska vara elakt eller stötande. Jag förstår varför, men det behöver inte vara så.

Erika Josefsson/TT

Fakta: "Quick - en humorshow"

Urpremiär: 23 januari på Scalateatern i Stockholm. Under våren ges föreställningen på flera platser i landet.

Upphovsmän: Isak Jansson, ståuppkomiker och Ola Aurell, ståuppkomiker och trubadur, har gjort föreställningen tillsammans och uppträder också på scenen.

Läs mer nyheter om Sture Bergwall

Mer läsning

Annons