Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falubo slog larm för flera år sedan

Annons

Falubon var ute på en cykeltur med sin son. De stannade på båtbryggan vid Främby udde och såg något märkligt.

- Det var väldigt lågt vatten när vi stod på bryggan och tittade ner. Jag hade inte reagerat om jag inte hade läst i tidningen om alla granatfynd i Runn, men nu tittade vi lite extra och tyckte att det såg ut som en stjärt på en granat med anfallsvinkel mot udden, berättar han.

De cyklade hem och ringde polisen. Falubon minns inte vem han pratade med eller vilken respons han fick. Han är inte heller säker på exakt när det var.

- Jag gjorde bara min plikt och tänkte att det där tar de tag i och fixar i samband med alla andra granatdykningar i Runn, berättar han.

Döm om Falubons förvåning när han fick läsa om räddningstjänstens granatfynd i tisdags på exakt samma plats.

- Jag blev jätteförvånad. Det måste vara samma granat som vi såg, eller så finns det två där Slussbruden lägger till och där småknattar står och kastar sten och fiskar, säger han.

Varken vakthavande befäl Kent Lind, Faluns närpolischef Peter Karlsson eller chefen för länskommunikationscentralen, Lkc, Göran Nilsson, kan förklara uppgifterna.

- Det låter konstigt. Det kan kanske vara fråga om flera granater, det behöver ju inte vara samma, säger Lind.

- Det låter märkligt. Ringer någon med sådana uppgifter så har jag svårt att tro att det skulle klicka, men det finns ju alltid en mänsklig faktor, säger Karlsson.

- Har man ringt så finns en körorder. Vi gör en händelserapport och spelar in samtalet. En sådan här händelse ska man inte missa, säger Nilsson som inte var chef för Lkc då falubon slog larm om granaten.

Polisens händelserapporter sparas i ett år lokalt innan de lagras i ett centralt arkiv. För att komma åt materialet krävs i regel att en förundersökning startas.

Mer läsning

Annons