Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falubo mitt i kravallerna

/

Annons

Jan Ekebjär och femton andra i Studiefrämjandet Dalarnas styrelse kom till Tallin i torsdags för att delta i en konferens.

- När vi skulle gå ut och äta på kvällen var det livat värre på stan. Det var så mycket folk ute på gatorna. Vi trodde att det var en stor rockkonsert eller något liknande, säger Ekebjär.

När sällskapet från Studiefrämjande hörde sig för om vad som var i görningen fick de reda på orsaken till kaoset. Kravallerna utlöstes sedan Estlands regering beslutat att flytta bronssoldaten i Tallin, som föreställer en soldat i Röda armén och som ses som en symbol för Sovjetunionens seger över Nazityskland.

- Vi skulle gå till en spansk restaurang och äta men sedan valde vi att gå till en annan restaurang. När vi hade ätit klart och gick ut på stan var den första restaurangen vi tänkte gå till helt nerbränd.

Jan Ekebjär beskriver Tallin som ett enda kaos. Han har sett folk som lastas in i ambulanser för transport till sjukhus.

- Det är poliser precis överallt, hela Estland poliskår måste vara här. Vi har bestämt oss för att hålla oss inne tills vi åker hem på lördag, säger han.

Mer läsning

Annons