Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu rödfärg får konkurrens

Annons

Bolaget präglas enligt VD:n Mikael Hildor av miljö- och framtidstänkande:

- När vi tar ut malmen blir det en miljöinsats. Råvarorna vi använder är gamla men vi har anpassat dem för dagens tid, och även för framtiden.

Mikael Hildor berättar att man hittills sålt bra, både i Sverige och utomlands. Färgen tillverkas hos Göranssons färg i Sundborn, och har en mörkare nyans än Falu rödfärg, men ljusnar med tiden. Dessutom har man ett lågt blyvärde.

Falu Rödfärg innehåller mer bly än rödfärgen från Kopparbergs Pigment.

- Bly förekommer ju i färgen men det är inte enkelt att plocka ut. Men färgen har ju funnits i 500 år och har inte visat sig vara miljöfarlig, säger Falu rödfärgs VD, Pernilla Widgren.

Tidigare rödfärgskonkurrenter har använt sig av pigment från utlandet, eller pigment som gjorts på syntetisk väg. På Falu rödfärg är man dock inte orolig för den nya utmanaren, som liksom de själva är en heltigenom svensk produkt.

- Det är klart det är en konkurrent, men det måste man tåla, säger Pernilla Widgren.

- Det som gäller är att konkurrenterna inte snyltar på vårat renommé, och inte vilseleder kunderna att tro att produkterna är Falu rödfärg.

Tidigare har man haft problem med kopior som utgett sig för att vara Falu rödfärg. Det är ett varumärke och får bara användas på färg med pigment från Falu gruva. Men där tycker hon att Kopparbergs pigment har varit tydliga med att de är en helt egen produkt.

Men om Pernilla Widgren skulle jämföra färgerna med varandra är det ändå klart vilken favoriten blir:

- Jag tycker deras är alldeles för brun, Falu rödfärg är finare.

Mer läsning

Annons