Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu kommun riskerar miljonböter

Annons

I teorin ska en person som fått en plats beviljad få platsen näst intill omedelbart. Så är det inte i Falun. För närvarande står tio personer i kö, varav sju har väntat i mer än fem månader.

Det är oacceptabelt, enligt länsstyrelsen som fått nog och vänt sig till länsrätten. Där begär man att få utdöma en sanktionsavgift i de tre fall där personerna har köat längst. Avgiften är satt till 250 000-350 000 kronor per fall och skulle innebära böter på uppåt en miljon kronor för Falu kommun.

- Jag vill inte betala ett öre för jag anser inte att någon farit illa, säger omvårdnadsnämndens ordförande Catharina Hjortzberg-Nordlund, m.

Hon beklagar visserligen att platserna inte räcker till efter att många boenden på senare år omvandlats i Falun, men menar att de korttidsplatser som istället erbjuds i väntan på ett permanent boende innebär en likvärdig omvårdnad för de gamla.

- Däremot har de kostat kommunen väldigt mycket mer eftersom vi inte tar ut någon hyra på korttidsplatserna, fortsätter hon.

Länsstyrelsens hårdare linje är en följd av att lagen nyligen skärpts och medger böter för beslut som inte verkställs inom tre månader. Enligt lagtexten kan allt mellan 10 000 och en miljon kronor utdömas, men lagen är så ny att ingen ännu vet hur stora bötesbeloppen i realiteten blir.

De tre fallen från Falun och ytterligare tre fall från Rättvik är de första som prövas av länsrätten. I Örebro gick nyligen länsrätten på kommunens sida i ett snarlikt ärende.

Dagens 480 särskilda boendeformer för äldre räcker inte till. Det krävs ytterligare 70. Därför vill omvårdnadsförvaltningen bygga två gruppboenden om vardera 35 lägenheter de närmaste åren.

- 2009 måste det första vara inflyttningsklart och 2010 det andra, säger omvårdnadsnämndens ordförande Catharina Hjortzberg-Nordlund, m.

Därför begär nämnden att kommunstyrelsen redan nu ska reservera medel för investeringen och driften som beräknas till 17 miljoner kronor per gruppboende och år.

Det är oklart var lägenheterna ska byggas, men ett område som kan bli aktuellt är kvarteret Vitsippan mellan Norra Järnvägsgatan och Grycksbojärnvägen i Britsarvet.

Mer läsning

Annons