Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu Gruvas julmarknad en av de bästa – här andra du inte får missa

Annons

Gammaldags julmarknad i Falu Gruva. När SJ listar landets bästa julmarknader kommer den vid Falu Gruva, den tionde december, med bland stämningshöjande julaktiviteter.

Falu Gruvas julmarknad rankas som en av landets bästa.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

"För den som är ute efter det där lilla extra är julmarknaden mitt i världsarvsmiljön Falu Gruva, värd ett besök. Julmarknaden hålls för 15:e året i rad och här samlas 170 hantverkare som säljer lokalt producerad mat, julkransar, brända mandlar och genuint hantverk. Passa på att ta en guidad jultur i gruvan (bör förbokas), åka häst och vagn och lämna önskelistan till gruvtomtarna."

Övriga julmarknader på SJ:s lista:

Julmarknad på Liseberg, Göteborg"Från 17 november förvandlas Sveriges största nöjespark till en glittrande julsaga med miljoner juleljus, isbalett, vinteröppna karuseller, glögg och ett 80-tal bodar med julgodis och delikatesser. Allt ackompanjerat av julmusik förstås. Här kan du åka skridskor, besöka kaninlandet, gå på klappjakt i Medeltidsbyn och besöka självaste tomtefars julstuga för att lämna in din önskelista. Men det är framförallt den fina isbanan på Spegeldammen som gör Liseberg till en av Sveriges mest attraktiva julmarknader."

Stortorgets julmarknad, Gamla Stan, Stockholm"I Sverige hör julmarknaden på Stortorget i Gamla stan i Stockholm till de äldsta. Där styrde Gustav Vasa upp verksamheten redan 1523. Sedan dess har den ibland fått flytta och en gång förbjudits. Det var 1907 då man tyckte att det var för mycket bråk runt marknaden. Men sedan 1915 är julmarknaden på Stortorget tillbaka. Så även i år. Här hittar du bland annat viltprodukter, keramik, smide, julprydnader, marsipan, honung, ostar och kryddor. Dessutom finns glögg med pepparkakor, varm choklad, sockervadd, våfflor och godis."

Skansens julmarknad, Stockholm"På Skansen har man anordnat julmarknad sedan 1903 och det är lätt att förstå att Skansen med sina gamla byggnader, vackra miljöer och utsikt över Stockholm är en riktig klassiker. På Skansen kan du förutom att köpa hantverk och julgodis, dansa runt granen, göra julprydnader, lyssna på adventskonsert i Seglora kyrka och prova på ljusstöpning. Julmarknaden är öppen alla helger i advent."

Smålandsjul på Huseby, Växjö"På Huseby bruk hittar du Nordens största julmässa med över 170 olika utställare som säljer allt ifrån sameslöjd, glaskonst, textilt hantverk, träslöjd, tomtar i alla slags tekniker, keramik och marschallkonst till vackert stöpta ljus. Varje år vallfärdar 33 000 besökare till Växjö för att gå på julmässan. Förutom hantverk kan du provsmaka julens godaste delikatesser, här finns hembakad ostkaka, hemlagad marsipan, karameller från Mariannelund, julhällbröd, Husebys egen glögg, svagdricka, lagrade ostar från Osthuset, syltar och marmelader och massor av andra specialiteter som Husebys berömda kaneldricka. Missa inte polkagristillverkningen, julklappsverkstaden, skattjakten, tipsrundan, tomteorkestern och slottsvisningen med guide."

Kosta julmarknad mellan Växjö och Nybro"Drömmer man om en vit jul är det till Kosta julmarknad man ska bege sig. Här tar man teknik från filmens värld för att skapa den ultimata julkänslan. Förutom snö ingår inträdet till Kosta Glasbruk, Kosta Boda Art Gallery, hästskjuts, ponnyridning, ansiktsmålning och tomteluvor till barnen. Det blir även gästspel av Uno Svenningsson, boksignering av Per Morberg och Anna Jansson, samt marsipanverkstad med världens bästa konditor, Anders Oskarsson. Bland bodarna hittar ni hantverk från glashyttan i Kosta, handstöpta ljus, ullprodukter, smide och keramik. Bland maten finns både klassiker från julbordet som specialkorvar, julskinka och rökt fisk, men också specialiteter som exempelvis ostron eller renkött från Norrland."

Julmarknad på Taxinge Slott, Nykvarn"I mitten av november slår Taxinge Slott upp portarna för årets julmarknad. Botanisera bland produkter handtillverkade av 130 av landets främsta hantverkare. Här hittar du förutom hantverk allt annat som hör julen till, hemystad ost, skinka, bröd, sill och lax. Provsmakning är inte bara tillåten utan ett måste. Av en händelse finns här också ett av Sveriges största och mest berömda kakbord, avlägg ett besök där innan du styr kosan hemåt. Det är ingen slump att Taxinge Slott går under namnet ”kakslottet”."

Jamtli julmarknad, Östersund"För den som inte nöjer sig med de sedvanliga julmarknadsaktiviteterna finns marknaden på Östersunds friluftsmuseum Jamtli. Bland gårdar från 1800-tal till tidigt 1900-tal skapas en magisk känsla. Förutom de gamla fina husen, sprakande eldar, körsång, julpyssel, julgodis och hantverk kan man även åka hundspann och häst med släde. Det blir också pepparkakshusutställning. Marknaden har endast öppet tre dagar i år, 8-10 december, men besöktes i fjol av 20 000 personer."

Tjolöholms julmarknad i Kungsbacka"Ett julpyntat gods med ett hundratal utställare, godisregn, clowner, trolleri och julmusik är vad som möter dig på Tjolöholms julmarknad. Tomten sitter vid brasan i slottets stora hall och tar emot barnens önskelistor. I år firar marknaden 30 år och firar det med en sprakande eldshow i jubileumsversion. Varje dag ges en julvisning av slottet och när du ändå har vägarna förbi kan du passa på att boka en visning av utställningen Dräkter från Downton. Med utgångspunkt i den populära tv-serien Downton Abbey berättar Tjolöholms Slott om livet på ett svenskt gods under 1910-talet."

Julmarknad i Sigtuna stad"I 50 år har Sigtunas julmarknad lockat besökare från när och fjärran. Förutom torghandel med klassiska julvaror finns tomten på plats för att ta emot barnens önskelistor. Det blir även julmusik, Luciatåg och dans kring granen. Julmarknaden sträcker sig längs Stora gatan till både Stora torget och Lilla torget i Sigtuna och har öppet under alla söndagar i advent."

Julmarknad på Örenäs Slott utanför Helsingborg"Den 19 november slår portarna upp för julmarknaden på Örenäs Slott. Här trängs ett 60-tal utställare med allt från delikatesser, godis och choklad till konst av olika slag, handarbete samt inredning. Har man barn är det här en riktig hit, här kan man få ansiktsmålning, göra julgranspynt, delta i marsipanworkshop, göra pepparkaksdekorationer och träffa tomten förstås. Pippi Långstrump dyker upp med teateruppsättningen Pippi firar jul i regi av Lunds kulturskola. För vuxna finns en kransbindarkurs för att skapa sin egen krans att ha på ytterdörren."

Mer läsning

Annons