Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fäbodbrukarnas bidrag inget socialstöd

Annons

- Den gamla miljöersättningens utformning håller inte i EU. Bidraget ska inte stötta fäbodarnas produktion, påpekar Niclas Purfürst, chef för jordbruksverkets milj-och regionalstödsenhet. Purfürst anser att fäbodfolkets reaktion är omotiverad och att fäbodbrukarna varit gynnade under gamla bidragsperioden, som upphörde 2006.

Fäbodbrukarna sorteras in under nya landsbygdsprogrammet.

- Detaljstyrt! Stora fäbodbrukare missgynnas ekonomiskt eftersom hektarersättningen minskar, påpekar eniga medlemmar inom Föreningen Sveriges fäbodbrukare.

Jordbruksverkets Purfürst kastar in kommentaren:

- Fäbodbrukarna måste välja inriktning, göra mer för att få pengar. Stödet är inget socialbidrag, det är en miljöersättning som staten betalar tillsammans med EU. Ersättningen får inte ses som produktdrivande. En del vinner en del förlorar på schablonersättningen, medger Purfürst.

Hans Lillpers, chef för länsstyrelsens lantbruksenhet i Falun, säger sig vara bekymrad över kraftiga förändringar i fäbodbrukarnas stödnivå. Lillpers vill se så många fäbodbrukare som möjligt i länet.

- Utvecklade och aktiva fäbodar är en kulturell ekologisk angelägenhet som bör stöttas, anser Lillpers.

- Visst blir det en omställning för vissa fäbodar. Vi har informerat fäbodbrukarna och kontaktat jordbruksdepartementet. Nytt för framtiden är livsmedelsverkets översyn av förenklat regelverk för livsmedelsproduktion. Det gynnar fäbodbrukarnas möjlighet att sälja sina produkter.

Mer läsning

Annons