Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få kvinnor vill bli grävmaskinister

/
  • Få kvinnor. Katarina Sonesson Öhrén och Jenny Nilsson hoppas att fler ska våga sig på de stora maskinerna.  Foto: Janne Eriksson
  • Teamwork.

Annons

Mitt i skogen, vid Falukrossen, mellan Falun och Borlänge, har en ny grävmaskinistkurs startat. Kursen drog i gång i våras med syftet att locka fler kvinnor. Men få har sökt sig till kursen, av de nio kursdeltagarna är bara två kvinnor.

- Jag tycker det är tråkigt att det nästan bara är män i det här yrket. Målet är att det ska vara hälften kvinnor som utbildar sig, förhoppningsvis når vi målet inom tre år. Jag ska föreläsa om kursen på Arbetsförmedlingen för att locka fler kvinnor, säger läraren Leif Greén.

Katarina Sonesson Öhrén, 29, och Jenny Nilsson, 29, är de enda kvinnorna på kursen. De fann utbildningen av en slump men båda trivs med det blivande yrket.

- Det är ett brett yrke och lätt att få jobb. Uppgifterna är omväxlande och roliga. Fler tjejer borde våga prova på det.

Yrkesutbildningen är sexton veckor lång och består av både teoretisk och praktisk utbildning samt praktik vid ett anläggningsföretag. Under de första två veckorna får deltagarna prova på utbildningen och se om det är något de fastnar för. Det är också då en bedömning görs om personen är lämplig för fortsatt utbildning.

- Vi gör intervjuer och praktiska övningar. Man måste ha rätt attityd och motivation för att få fortsätta. Många verkar tro att man måste vara väldigt stark och att arbetet är fysiskt ansträngande. Så är det inte. En grävmaskinist som jag träffade var en tjej som bara två pannkakor hög, säger Leif Greén.

Katarina Sonesson Öhrén och Jenny Nilsson håller med om att folk har mycket fördomar om grävmaskinister.

- Yrket kanske inte är för någon som är rädd om naglarna eller för att smutsa ner sig. Men man behöver inte vara macho heller, säger Katarina Sonesson Öhrén.

- Fortfarande är det ju flest killar som jobbar med det här och jargongen är typisk manlig, då får man inte vara feg och våga käfta tillbaka, säger Jenny Nilsson.

Mer läsning

Annons