Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett öga rött på videofestival

/
  • Daniel Wallentin och Johan Testad har båda rötter i Dalarna och har gjort en filmatisering av boken Ett öga rött. Foto: Johannes Vinberg

Annons

Daniel och Johan berättar att de känner varandra sedan tidigare. Detta är deras sjunde film tillsammans men den första långfilmen. Daniel kände till Johan genom hans musik långt innan Johan kände honom och Daniel visste vem Ari var.

– Ari var äldre, cool och en duktig fotograf, berättar Daniel som länge sett upp till dem båda.

När Daniel gick på Dramatiska Institutet i Stockholm gjorde han en manifestation där han listade upp vad som viktigt för honom att ta upp i filmer. Han har alltid varit fascinerad av den inre och yttre karriären.

– Alltför många kretsar kring den yttre karriären och man glömmer lätt bort den inre, att utveckla sig själv. Man måste skilja på det vardagliga ”hur mår du?” och den ärliga sanningen, menar Daniel.

De samarbetade med bokens författare Jonas Hassen Khemiri men vill understryka att filmen är en tolkning och inte ett försök till att efterlikna boken.

Filmen tog ett och ett halv år att göra efter första förfrågan.

– Jag är för upptagen med att tänka på förväntningarna som publiken ska ha på mig som regissör istället för att tänka på vad de ska tycka om filmen, säger Daniel.

– Man är glad om man tar sig ur det här med livet i behåll skrattar Johan. Jag brukar aldrig ha höga förväntningar. Varje film jag gjort musik till har jag istället uppskattat alla tillfällen att få göra det jag tycker om, fortsätter Johan.

Att göra en långfilm är verkligen ingen dans på rosor, men Daniel och Johan berättar att man ska hålla fast vid tanken att vilja göra film, visa framfötterna och ha lust till sitt projekt.

Johan fortsätter;

– Man ska våga kasta sig in i projekt och ha drivkraft.

Daniel tipsar om att våga misslyckas, och ”vara lite dum i huvudet” för att komma någonvart.

ZARA MARCUSSON, elev på Lugnets mediaprogram.

Mer läsning

Annons