Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år och sex månaders fängelse för väpnade rånet mot Tempo

Den man i 20-årsåldern som stått åtalad för det väpnade rånet mot Tempo i Enviken i början av november har nu döms för brottet. Påföljden blir fängelse i ett år och sex månader.

Annons
Det var den 8 november som Tempo i Enviken utsattes för ett väpnat rån.

Det var strax efter lunch onsdagen den 8 november som Tempo i Enviken utsattes för ett rån.

En maskerad man beväpnad med kniv klev in på butiken, hotade personalen och lyckades på så sätt komma över fem trisslotter och cigarettpaket till ett okänt värde.

Läs även:  Misstänkt rånare anhållen – hotade butikspersonal med kniv

Sedan försvann han från platsen i en silverfärgad bil – en bil som visade sig ha anmälts stulen från en plats i Gävleborgs län en vecka tidigare.

Vid 15.00-tiden på eftermiddagen greps rånaren, en man i 20-årsåldern hemmahörande i Hälsingland, i närheten av Bingsjö. I hans ryggsäck hittade polisen fem trisslotter, som efter kontakt med Svenska Spel kunde konstateras komma från butiken i Enviken, samt ett cigarettpaket. Man hittade även en kniv i hans ena ficka.

Läs även: Man häktad för väpnade butiksrånet – misstänks för ytterligare rån

I början av december åtalades han vid Falu tingsrätt misstänkt för rånet samt för olovligt brukande. Som bevis la åklagaren bland annat fram bilder från övervakningsfilmen, protokoll från brottsplatsundersökningen samt beslagsprotokoll. Dessutom vittnade två butiksanställda samt butiksägaren.

Läs även: Efter väpnade rånet mot Tempo: Nu åtalas man i 20-årsåldern

Mannen själv nekade till rån, sa sig inte minnas hur trisslotterna hamnat i hans ryggsäck samt påstod att han aldrig besök Tempo i Enviken.

Han erkände att han använt den aktuella bilen men bestred brott då han sa sig ha köpt den av en bekant "någonstans i Hälsingland" samma dag som han greps.

Han uppgav även att det måste ha varit ett sammanträffande att en likadan bil med lika registreringsnummer som den han färdades i var inblandad i det aktuella rånet. Det var även, enligt honom, ett sammanträffande att gärningsmannen var klädd precis likadant som honom den aktuella dagen.

Tingsrätten köpte dock inte detta och konstaterade att utredningen entydigt visat att det var mannen som begick rånet. De anser även att han, mot bakgrund av omständigheterna, måste ha förstått att bilen han köpte inte tillhörde hans bekant eller i vart fall insett risken att den inte gjorde det, och dömer honom därför även för olovligt brukande.

Påföljden för mannen, som är tidigare ostraffad, blir fängelse i ett år och sex månader. Han ska även betala sammanlagt 28 400 kronor i skadestånd till de två butiksanställda, 11 000 kronor till butiksägaren, 55 kronor i skadestånd till butiken samt 800 kronor till brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons