Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år efter Scaniachocken

/
  • Han fiskar på fritiden, och nu har han lagt ut sina krokar för att få ett nytt jobb. Här monterar Anders Myrholm bussaxlar. Foto: Kjell Jansson

Annons

Stans största privata arbetsgivare, Scania, valde att flytta produktionen till Södertälje. Beskedet den 14 mars 2006 berörde 680 anställda och deras familjer.

På jobbjakt – men det ser ganska ljust ut

För ett år sedan blev alla lamslagna under några månader.

Nu ser det ljusare ut, tycker Anders Myrholm.

Han har tentakler ute, på jakt efter ett nytt jobb.

Tidningens serie om tre Scaniaarbetare kommer att fortsätta, även efter årsdagen.

En av dem är montören Anders Myrholm som fortfarande arbetar på lajnen för framaxlar. När tidningen hälsar på så är han för dagen utlånad till montering av bussaxlar. I en egen liten vrå i huvudbyggnaden skruvar han, mäter tryck och balanserar. Det är ett pillgöra, ungefär två i timmen hinner han med.

Första kvartalet efter nedläggningsbeskedet var jobbigt, det blev ett vakum, alla var lamslagna. Under resans lopp har det ljusnat.

Runt omkring Myrholms arbetsplats pågår en flyttkarusell, nya företag är på väg in. Monteringslinjer ska också byggas ihop på nya vis, inför flytten till Södertälje.

Anders Myrholm har fått handfasta råd av Trygghetsrådet, gjort en snabb sväng förbi arbetsförmedlingen, men tror mest på egna kontakter. Han har lagt ut några krokar, och hoppas lite på skidförbundet där han jobbar onsdagar.

– Företaget ska ha en eloge för att de inte bara drar med svansen mellan benen, säger Anders som dock är kritisk till att en koncern som gör enorma vinster lägger ner fabriker.

Han flyttar inte, det är han lika säker på som för ett år sedan.

Familjen är rotad och jakt och fiske har han i Särna.

– Hembygden är mig ganska kär, säger Anders Myrholm.

Mer läsning

Annons