Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år efter beskedet - först fick chefen mycket skäll

/
  • Nuläget. Jobbigt, men roligt, säger platschefen Anders Williamsson om året som gått. Han visar ett diagram över personalsituationen. Siffrorna finns i faktarutan här intill. Foto: Kjell Jansson

Annons

När telefonsamtalet kom från Stockholm för ett år sedan var beskedet väntat. Anders Williamsson är platschef i Falun och gick ut på verkstadsgolvet för att informerade de anställda.

Chocktillstånd, kallar han den första månaden efter nedläggningsbeskedet, då produktionen gick ned. Det fanns nog en tro att företaget skulle betala saftiga avgångsvederlag.

Kanonbra, säger han om stämningen i verkstaden nu.

Folk funderar lite olika beroende på ålder. 50-plussarna oroar sig för sitt värde på arbetsmarknaden, de måste odla sitt självförtroende. De mellan 35-45 pusslar med familjen kring framtiden. De yngre har utrymme att chansa och flytta.

– Jag vill vara en bra samtalspart, men ska aldrig fatta beslut åt andra, de måste hitta sin egna vägar, även om vi vill sälja in Scania som arbetsgivare, säger Williamson.

Behovet av kunnig arbetskraft på de andra fabrikerna är stort. Alla som vill flytta får jobb.

När Williamsson flyttade till Falun med familjen 2004 fanns inte en tanke på nedläggning. Han skulle stanna länge, och utveckla. Samtidigt tycker han att avvecklingen varit en stark erfarenhet. Han har fått vända blicken från fabriksgolvet, ut i samhället, och prisar samarbetet med fackföreningarna, kommunen och andra som deltagit i arbetet med att hitta nya jobb.

– Konstigt nog så är det nog det roligaste jobb jag haft. Jag har fått lära mig så otroligt mycket, säger Williamsson.

Målet är att det ska finnas 400 jobb på området i augusti-september 2008, när Scania slutligen försvinner.

– Jag bedömer att vi klarar det uppdraget. Vi vill inte att det ska finnas negativa känslor kvar när Scania är borta, säger Anders Williamsson.

Positivt är att Leax och Zakrisdal tagit över tillverkning åt Scania. Det lär ge 175 jobb och stadga åt det stora fabriksområdet. Inga nya företag vill vara först på i en sådan stor anläggning.

Vad ska han själv göra när jobbet försvinner?

– Jag vet inte. Förhoppningsvis fortsätter jag inom Scania. Men jag stannar till slutet i Falun, någon gång i augusti-september nästa år, säger Anders Williamsson.

  • FAKTA: Dagsläget

När beskedet kom berörde det 680 anställda. I dag jobbar 860 för Scania på området. Efterfrågan på lastbilar är stor och produktionen rekordhög.

Följande siffror gäller dem som var anställda för ett år sedan.

175 anställda (26 procent) förväntas få jobb på Leax och Zakrisdalsverken.

85 anställda (13 procent) går i pension. De som är födda 1950 och tidigare erbjuds avtalspension.

35 har bestämt sig för att flytta till Södertälje, 25 till är på gång.

13 har flyttat till Oskarshamn, 12 till är på gång.

2 har flyttat till Scania i Luleå, två hemvändare.

30 är tjänstlediga för att pröva nya jobb, företaget beviljar upp till sex månader.

56 har slutat för att börja på nya jobb.

249 återstår att hitta jobb åt.

Källa: Scania

Mer läsning

Annons