Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensamkommande får bo kvar på Högbo – om regeringens lagförslag går igenom

Kommunstyrelsen i Falun beslutade på torsdagen att de ensamkommande unga asylsökande som bor på Högbo ska få bo kvar till årsskiftet - om regeringens lagförslag går igenom. Det rapporterar Dala-Demokraten.

Annons
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Ett nytt lagförslag är på gång som handlar om uppehållstillstånd för myndiga ensamkommande asylsökande som uppfyller flera krav, bland annat studier på gymnasienivå. Det ser ut att få stöd i riksdagen, sedan Centerpartiet sagt ja.

Läs också [+]: Åldersuppskrivningar dilemma för Falu kommun - Kräver mer stöd till bostäder för ensamkommande

På torsdagen tog Falu kommun ställning om fortsatt boende på Högbo, där förslaget var att ungdomarna skulle bo kvar året ut.

Läs mer [+]: Kan få bo kvar på Högbo – nytt beslut om bostäder för ensamkommande

Enligt Dala-Demokraten tog kommunstyrelsen beslut om att låta ungdomarna bo kvar på Högbo till den 31 december - under förutsättning att regeringens lagförslag går igenom i juni. Alla partier ställde sig bakom förslaget, förutom Vänsterpartiet som opponerade sig och presenterade ett eget yrkande.

– Vi behöver ha en tydlig ekonomisk konsekvensanalys med oss när vi tar beslut och se vad lagen kommer att innebära i sin helhet, därför sätter vi ett datum till den 31 december. Återrapporter kommer ske kvartalsvis för att se hur lagförslaget faller ut, men vi förutsätter att vi kommer kunna förlänga efter den 31 december, säger Susanne Norberg, kommunstyrelsens ordförande i Falu kommun, till Dala-Demokraten.

Läs också [+]: Socialstyrelsen räknade fel om åldersbedömningar - forskare från Dalarna hittade felet: "En jätteskandal"

Om regeringens lagförslag inte går igenom kommer boendet på Högbo att avvecklas snarast, vilket skulle innebära att de som bor där hänvisas till Migrationsverkets boenden för vuxna i norra Sverige.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons