Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av de bästa på guldvaskning

/
  • Fyraåriga Victor Ekelund lyckades vaska upp några guldkorn som han fick ta med sig hem.  Foto: Stina Rapp
  • VM-medaljören Mattias Kroon delade ut guldvaskartips när Geologins dag firades vid gruvan.  Foto: Stina Rapp
  • Hästen Picasso kommer inte direkt när Annette går ut i hagen. Sedan det som hände i lördags har han blivit skyggare.  Foto: Karin Janson

Annons

Han har inte blivit rik på sin hobby. Bara i somras körde han 430 mil i bil i norra Sverige och Finland för att hitta bästa guldvaskarplatserna. Australien har han besökt flera gånger, där har man störst chans att finna guld enligt Kroon.

- Jag har i alla fall blivit rik på upplevelser. Och så är det roligt att träffa andra med samma intresse, säger Kroon.

Hans intresse för mineraler föddes tidigt hemma i Grängesberg.

- Jag var ute i markerna och letade sten som så många andra, så småningom halkade jag in på guldvaskning, säger Mattias.

Nyligen fick han motta silvermedaljen i nationstävlingen när VM avgjordes i Tjeckien. Tidigare har han placerat sig på andra plats två gånger när tävlingen arrangerats i Australien.

I går deltog han vid geologins dag vi Falu Gruva där han lärde ut grunderna i guldvaskning.

- Bra syn är det viktigaste, att man är noggrann, har tålamod och har en känsla för vikt hos olika material. Olika mineraler beter sig olika i vatten.

En av de som testade var fyraåriga Victor Ekelund. Han promenerade stolt hem med ett glasrör med glittrande guld på botten.

- Kul och inte alls särskilt svårt, var Victors omdöme.

Fakta: Guld

Moräner har normalt sett låg guldhalt. Men guld kakn koncentreras av rinnande vatten i åar och bäckar och där bilda ansamlingar av guldkorn. Vaskguld går att finna på många olika platser i Sverige. Guldkornen från Sverige är oftast små, storleken varierar mellan 0.1 och 1 mm. Det hittills största inrapporterade svenska vaskgulkornet är cirka 4 millimeter. Det största mätta i Dalarna är 1.9 mm.

Mer läsning

Annons