Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter Dan Nygrens avgång – så går kommunen vidare

I går meddelande Faluns kommundirektör Dan Nygren att han avgår. Enligt honom själv togs beslutet efter SVT Dalarnas granskning av kommunen. Nu ska Falu kommun undersöka om en utredning av ärendet ska startas.

Annons

Mer läsning för Pluskunder:

Avgår efter SVT:s granskning – Susanne Norberg beklagar avhoppet: "Otroligt sorgligt"

Oppositionsrådet om kommundirektörens avhopp: "Har inte skaffat sig erfarenheten att tåla påhopp"

Kommunrevisionens ordförande: "Vi bedömde tipset som oerhört värdefullt"

Bli Pluskund här

SVT Dalarnas granskning av Falu kommun handlade dels om Peab-affären och felaktiga direktupphandlingar och dels om ett visselblåsarärende mot ledningsförvaltningens chef Inger Klangebo där Dan Nygren agerat ombud.

Efter gårdagens besked om att Dan Nygren lämnar sin tjänst så skriver Falu kommun nu på sin hemsida att den politiska ledningen i kommunen ska väga samman mediebilden med övriga fakta för att se om en utredning i ärendet ska göras.

– Vi börjar med att granska fakta om vad som framkommit, för att därefter fatta beslut om hur vi går vidare. Det har också blivit tydligt att det funnits meningsskiljaktigheter mellan kommundirektören och de tre chefer som sagt upp sig nu under hösten, säger Joakim Storck (C), kommunalråd, i en kommentar på kommunens hemsida.

Arkivbild. Foto: Staffan Björklund/Jonas Hasselqvist

En viktig del anser kommunen vara fakta kring upphandlingar, hur det fungerar i dag och vad som har gjorts sedan 2011.

– Väldigt mycket har gjorts. Vi har till exempel tagit fram nya riktlinjer, anslutit oss till Upphandlingscenter, arbetat med utbildningar, satt upp en avtalsdatabas och så vidare. Men det är tydligt att det finns mer att göra i stödet till våra verksamheter. Vad och hur är något vi redan tittar på, säger Kjell Nyström, ekonomichef och tillförordnad chef för ledningsförvaltningen, på kommunens hemsida.

Under gårdagen beklagade Susanne Norberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Dan Nygrens avhopp. Hon meddelande också att rekryteringen av en ny kommundirektör omgående skulle starta.

– Det som hänt är trist, men vi måste också sätta det i rätt perspektiv. Falu kommun är en mycket stor organisation med nära 5 000 fantastiska medarbetare. Ingenting avstannar, verksamheten fortgår ändå, säger Susanne Norberg på kommunens hemsida.

TV: Se vår livesändning från tisdagens besked att Dan Nygren slutar som kommundirektör:

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning