Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt så dyrt på tio år

/

Annons

Husen i Hosjöstrand är alla likadana, byggda på 1970-talet. Då, för ungefär tio år sedan gick de loss på mellan 550 000 och 650 000 kronor. I dag kostar de det dubbla, minst.

– Jag har sålt villor där för 1,4 miljoner nyligen, säger Håkan Sjöström på Svensk Fastighetsförmedling.

Han har fört statistik över alla försäljningar han gjort. I en bok står alla hus han sålde 1996 och 1997, adresser och priser. Och just villorna i Hosjöstrand är bra att jämföra, eftersom de alla är likadana i området.

– Priserna skiljer lite beroende på läge och om de har renoverats, säger Håkan Sjöström.

Men trots att huspriserna stigit med 100 procent på tio år, har boendet inte blivit särskilt mycket dyrare. 1996 var räntan ungefär 10 procent, mot runt 4,5 procent i dag.

Kostnader för ränta, drift och villaskatt skiljer ungefär 9 000 kronor om året om man jämför 1996 med i dag.

Det betyder att en som köpte villa 1996 betalade 750 kronor mindre i månaden än en som köpt hus nyligen, trots att priserna fördubblats.

– Lönerna har sannolikt ökat mer än så på tio år. I dag lägger villaägarna mindre av sin disponibla inkomst på boende mot vad man gjorde tidigare.

De senaste 15 åren har huspriserna stadigt stigit. Håkan Sjöström tror inte att många som köpt hus under den här tiden gjort en dålig affär.

De som däremot sålde sina hus i början av 1990-talet, kan ha förlorat pengar. År 1992 gick nämligen huspriserna i botten och Håkan Sjöström tror att den stora prishöjningen nu, är en återhämtning av kraschen då.

– Jag tror att om inte priserna hade gått ner så mycket då, hade kurvorna tangerat varandra nu eftersom priserna stigit mer de senaste åren mot innan 1992, säger han.

Huspriserna i Falun

Sedan 1992 har huspriserna stigit i Falun

De senaste tio åren har priserna på hus fördubblats

Under det senaste året har huspriserna stigit med 13 procent

I genomsnitt kostar ett hus i Falu kommun 1,3 miljoner kronor

Mer läsning

Annons