Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om betong

/
  • Sedan slutet på 1980-talet håller de till på en asfalterade planen vid Västra skolan. På bilden Stefan Helin.
  • Stort intresse. Stefan Helin, Erik Meiton, och Andreas Huhtaniska är några av de många skejtare som brukar hålla till vid Västra skolan.
  • Satsning. Ett par miljoner skulle en ny skatepark i betong kosta. Enligt skejtarna vid Västra skolan skulle en sådan satsning locka mycket folk till Falun.
  • Ett lyft. Det finns genomarbetade planer och skisser för hur området ovanför Västra skolan skulle kunna få ett ordentligt lyft. Nu gäller det att övertyga politikerna.
  • Drömmer om ny park i betong. Skejtarna är många i Falun. Men skateboardparken vid Västra skolan är numera halvt förfallen.

Annons

- Vi åker själva runt i Sverige för att skejta i de betongparker som finns.

Sådana parker finns bland annat i storstäderna och i Liniköping. I sommar är det meningen att Avestas nya skatepark ska stå klar.

- I Falun är vi minst tio gånger fler som åker, säger skejtarna.

Som tidningen tidigare berättat, finns genomarbetade planer för hur området ovanför Västra skolan skulle kunna få ett ordentligt lyft. Senast har den Londonbaserade arkitekten Johan Berglund och Falu skate- och snowboardklubb har tagit fram en skiss på en aktivitetspark, med plats för Faluns skejtare.

Sedan slutet på 1980-talet håller de till på en asfalterade planen vid Västra skolan. Skateboardparken i trä har hunnit bli halvt förfallen.

- Vi har kul ändå. Men det skulle kunna bli så mycket bättre. Redan nu kommer ju folk från andra håll för att åka här, säger Erik Meiton.

Nu gäller det att övertyga politikerna om att satsa de cirka två miljoner kronor som krävs för en ny betongpark.

- Vi är beredda att lägga ner mycket jobb själva om det skulle bli verklighet, säger Erik Meiton.

- Det satsas mycket på Lugnet. Men man ska komma ihåg att vi är väldigt många som håller på med andra sporter än de traditionella, fortsätter han.

Enligt skejtarna skulle en betongpark inte bara locka folk till Falun och stå emot väder och vind, utan dessutom vara mycket mer säker än dagens lappade och lagade träpark. Något som vore bra inte minst för de yngsta åkarna.

Den senaste skissen visar hur skateparken skulle kunna ingå i ett större sammanhang, som binder ihop gruvområdet med centrum på ett bra sätt. Något som skejtarna också välkomnar.

- Tänk alla turister som ska ska upp till gruvan och bara ser det här av Falun, säger Fredrik Sundberg.

Mer läsning

Annons