Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drift med fördomar när Söderbaumskas åttor bjuder in till musikal

Tre veckor innan jul började eleverna i årskurs åtta spåna på idéer till årets musikal. Och nu på söndag är det galapremiär.
– Vi driver med fördomar om manligt och kvinnligt och budskapet är att du kan göra vad du vill, oavsett vilket kön du har, säger Johanna Englund, som har en av huvudrollerna i musikalen "När två vägar möts".

Annons

Innanför dörrarna till aulan på våning tre i Söderbaumska skolan finslipar eleverna i årskurs åtta in i det sista inför söndagens musikalpremiär. Samtliga 53 elever i åttan är på något sätt inblandade i musikalen "När två vägar möts" och som är skriven och framtänkt av eleverna själva.

– Tre veckor innan jul började vi spåna på idéer, alla fick lämna in förslag och sedan hade lärarna sista ordet och bestämde att vi skulle jobba utifrån temat jämställdhet, berättar Viggo Ekebjär. Och resultatet - när eleverna väl klurat klart på ett färdigt manus - blev en drift med fördomar om typiskt manligt och typiskt kvinnligt och som förkroppsligats genom två familjer som lever i skilda världar:

– På ena sidan supermacho-familjen med en snedvriden kvinnosyn och på den andra sidan en extremt feministiskt familj med en snedvriden syn på män, säger Viggo Ekebjär som själv spelar den bortskämda pappan i macho-familjen.

Premiärdags för åttorna på Söderbaumska skolan! Längst fram står Johanna Englund (i gult) och Melker Berg som i musikalen

DT fanns på plats under fredagens genrep där den timslånga föreställningen för första gången spelades igenom från början till slut. Det var full action och koncentration både uppe på scen hos skådisarna, hos klasskompisarna vid mixerbordet för ljud- och ljus och hos klasskompisarna i "orkesterdiket".

Att årskurs åtta i Söderbaumska skolan ordnar en alldeles egen musikal på vårterminen är en tradition sedan många år tillbaka:

– Det övergripande målet med detta är att stärka elevernas självkänsla bland annat genom att kanske våga sig på något man aldrig har gjort förut, säger årskursläraren Caroline Wenedikter.

Och Johanna Englund och Viggo Ekebjär får genast medhåll av klasskompisen Erik Widenfalk i att gemenskapen har stärkts bland eleverna under arbetet med musikalen:

– Sista två veckorna har vi knappt suttit i skolbänken alls utan istället fått jobba praktiskt tillsammans och det har verkligen stärkt vår sammanhållning.

Regissör av musikalen "När två vägar möts" är skolans dramapedagog Åsa Backeus.

Vi är med och fixar ljus och bild till musikalen! Fr.v. Jakob Lif, Hampus Rosén och Samuel Magnusson.

Här är hela musikalgänget! Samtliga 53 elever i årskurs åtta i Söderbaumska skolan är delaktiga i årets musikal

Genrep pågår! Eleven Erik Widenfalk spelar piano och har hjälpt till att skriva både musik och text till musikalen

FAKTA/ Musikaldags på söndag

Musikalen "När två vägar möts" spelas nu på söndag den 22 januari klockan 15 och 17. Söderbaumska skolans aula. Pris: 50 kr vuxna och 20 kr barn t.o.m. åk 9. Förköp samt reservation av biljetter: Skolans expedition 023- 79 47 00 alt. caroline.wenedikter@ga.pysslingen.se

Mer läsning

Annons