Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Toaletterna i Falun är för få – och för svårtillgängliga

Annons

Den 19 november uppmärksammar vi något som tar emot extremt mycket skit i vårt samhälle – våra toaletter.  Den 19 november 2001 instiftades världstoalettdagen av World toilet organization. Toaletter är inget skämt. Vi använder dem varje dag och tillgången till dem är livsviktigt för oss alla.  Men detta pratas det alldeles för lite om.

I Falu kommun finns det för få offentliga toaletter. För att kunna använda dessa så krävs det avancerad teknik som begränsar tillgängligheten för vissa grupper som barn, äldre och funktionsnedsatta personer. Skoltoaletternas hygien är också ett problem att uppmärksamma ur hälsa- och värdighetssynpunkt.  

I resecentrum pekar skyltarna åt ett håll medan toaletternas ligger åt andra hållet.  Toaletterna är för små och ej anpassade till personer med funktionsnedsättning, eller så kommer man inte in till dem utan mobil.  Även låsanordningarna är för hårda när man har dålig styrka i händerna. Alla dörrar borde vara försedda med stora handtag som man kan få grepp över.

Kristdemokraterna i Falun kräver mer jämställdhet och ökad tillgänglighet när det gäller offentliga toaletter. Alla ska kunna gå på toaletten. Vi ser gärna också att Falu kommuns elever bjuds in till Falu energi och vatten eller till reningsverket för att lära sig vett och etikett om vad som ska spolas ner i toaletten. I dag fulspolas det ner mediciner, bindor, tvättlappar, snus och annat som förorenar vatten och natur.  Kunskaper om att detta är farligt bör öka och temadagar i anslutning till denna speciella dag kan skapa förändringen i förlängningen. För toaletten är ingen skitsak.

#slutafulspola

Katarina Gustavsson, Rita Magnusson Sonja Shirwani, Lars Nilsson, Ilona Nyland, Karin Axen, Kristdemokraterna i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons