Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Beslut måste tas som gör att de 74 vårdplatserna på kirurgin öppnas

Artikel 21 av 50
Kirurgkrisen i Falun
Visa alla artiklar

Annons

Landstinget Dalarna har stora problem inom många områden och allt fler står i långa köer som inte alls hålls inom vårdgarantin. Garantin säger att du ska få träffa en specialistläkare inom 90 dagar och inom ytterligare 90 dagar bli opererad om det så krävs.

Men läget har till och med varit så illa att verksamhetschefen för kirurgen införde ett stopp för vissa operationer. Vi anser att problemet inte är huruvida beslutet fattades av rätt person eller inte. Bekymret är att av 74 beslutade vårdplatser vid kirurgen så hålls endast cirka 50 öppna och detta på grund av personalbrist.

Vi lägger hela ansvaret för detta på den politiska majoriteten som fattat beslut som bidragit till att nuvarande läge råder. Den kanske största orsaken till problemen är beslutet att avskaffa nattavtalet, ett avtal som enligt vår uppfattning var väl avvägt och som gjorde att nödvändig vila var möjlig då viss arbetstidsförkortning fanns inbyggt i avtalet. 

Denna möjlighet gjorde att det så kallade livspusslet kunde gå ihop för personalen. Vidare är det ingen tvekan om att förbudet mot att använda stafettsjuksköterskor också bidragit till krisen.

 Vi är också mycket kritiska till både stafettläkare och stafettsjuksköterskor. Men när majoriteten är beredd att betala nära 200 miljoner kronor varje år för stafettläkare undrar vi varför inte ett fåtal sjuksköterskor kan anställas kortsiktigt tills den egna personalrekryteringen är framgångsrik.

När ordinarie personal mot hygglig ersättning flyttar sin semester så skjuts problemet på framtiden. När då hösten kommer och personaltillgången borde vara god så har många den semester man inte fick under sommaren. Därför råder nu ett tight personalläge året runt som bara borde råda under sommartid. 

 Vi moderater har nu bestämt oss för att vara en del av lösningen. Vi vill rikta ett stort tack till Centerpartiet som tillsammans med Sjukvårdsalliansen ställde sig bakom om att vi måste upphandla externa resurser för att hjälpa till med att beta av de ständigt växande vårdköerna.

Vi kräver att de beslutade 74 vårdplatserna på kirurgen snarast öppnas. Att det ska finnas tillräckligt många öppna vårdplaster är det som skattebetalarna betalar för och har inte ansvariga tjänstemän de verktyg som behövs för att tillhandahålla detta så får de återkomma med förslag på nödvändiga beslut som möjliggör detta.

Moderaterna kommer även att ställa krav på att välavlönade tjänstemän tar de beslut som behövs för att vården ska vara effektiv. Vi har fått nog av höga chefer som gör det enkelt för sig och skyller på politiker.

Vi kan tänka oss ett undantag från stafetter, men cheferna som företräder arbetsgivarna har att rätta sig efter de beslut som gäller. Även om tanken vore trevlig att vi fick gehör för vår politik så lever vi i en demokrati och tyvärr har väljarna valt den röda majoritet som nu styrt och som gjort så i många år.

 Vi, Ulf Berg och Christer Carlsson, trivs att jobba tillsammans och har bestämt oss: det är nu eller aldrig som vi moderater ska vinna valet i landstinget.

Vi vill visa att vi kan och tar ansvar och därför sitter vi tillsammans med majoriteten för att vara en del av lösningen. Det kräver dock att majoriteten är lyhörd och villig att kompromissa. 

Vi kommer inte låta oss tas som gisslan och vi måste tro på att överenskommelser leder mot en sjukvård utan köer. Låt oss se framåt, vi moderater tror inte på mer av den politik som fört oss till uppskjutna operationer och långa köer!

Ulf Berg (M), oppositionsråd landstinget Dalarna

Christer Carlsson (M), oppositionsråd landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Kirurgkrisen i Falun
Annons