Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tiger om knark för 20 miljoner

/

Annons

Inga kommentarer. Och enstaka nej. Det var vad vice chefsåklagare Olle Sohlberg fick ur den unga kvinnan.

I juridisk mening gjorde hon inget fel. Den som är misstänkt för brott har rätt att tiga och neka vid förhör och rättegång.

Det kröp fram att den 22-åriga kvinnan från Östersund är rädd.

I slutet av juni 2006 mötte hon en man i Östersund som hotade henne för en knarkskuld på 25 000 kronor. Skulden hade kopplingar till Falun.

Några dagar senare gick hon tillsammans med en 20-årig väninna till Statoil på Krondikesvägen i Östersund och hyrde en bil fem över två på natten. Det var en Pegeout som hyrdes i väninnans namn.

Där började resan som var nära att bli deras död.

De unga kvinnorna åkte till Svärdsjö för att hämta en nyckel och fortsatte till Norrköping. Där skulle de hämta vad de trodde var 200 gram amfetamin. Men de fick med sig nära ett kilo alprazolam. Ett preparat som liknar Rohypnol.

Redan innan de anlände till Norrköping gjorde den yngre kvinnan i ordning en "bomb" och tog amfetamin som hon fick av föraren.

De mötte den namnlöse knarkhandlaren och vände om mot Dalarna.

På hemvägen blev den 20-åriga kvinnan sugen på att testa drogen. Den 22-åriga bilföraren smakade också.

I Grängesberg gick hyrbilen av vägen och hamnade i skogen. Båda hade blivit medvetslösa av alprazolam. När ambulanserna kom fram till Falu lasarett var kvinnorna fortfarande mycket dåliga.

Båda överlevde och dömdes för narkotikabrott. Den 22-åriga kvinnan fick 4,5 års fängelse för grovt narkotikabrott medan hennes yngre kompis fick vård mot sitt missbruk.

Det här blev upptakten till den utredning som nyligen ledde till åtal mot fyra män.

Tre av dem, en 24-åring från Svärdsjö och en 29-åring från Sveg är tillsammans med en 30-årig man från Gävle är misstänkta för grovt narkotikabrott.

Den fjärde mannen är en 29-åring från Svärdsjö som är åtalad för narkotikabrott. Enligt åklagaren arbetade han i fabriken i Vintjärn med bearbetning och förpackning av narkotika. Han påstås ha fyllt 2 300 kapslar innan polisen slog till och satte stopp för verksamheten.

Enligt narkotikapolisen fanns det råvaror i huset som skulle ha räckt till 990 000 tabletter med ett försäljningsvärde på minst 20 miljoner kronor.

Rättegången inför Falu tingsrätt som inleddes i går fortsätter nästa tisdag och avslutas i början av april.

Mer läsning

Annons