Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tänker överklaga om Salaproppen

Annons

Inga formella beslut är tagna om kommunerna tänker överklaga, men enligt Ingvar Damm i Hedemora finns inget som talar emot.

- Naturligtvis ska vi överklaga. Det är viktigt att vi kör resan ut. Det är bara ett formellt beslut som saknas men jag tror ingen skulle säga emot, säger Ingvar Damm, socialdemokratiskt kommunalråd i Hedemora.

Dan Westerberg, c, kommunalråd i Falun är inne på samma linje.

- Det finns anledning att fundera över det här. Vi ska försöka få hjälp av Sveriges kommuner och landsting och driva det här som ett principfall. Det är intressant att se hur långt den kommunala självbestämmanderätten sträcker sig.

Vad tror du då?

- Jag hoppas att vi får rätt i Regeringsrätten och att vi får stöd från Sveriges kommuner och landsting att driva det här för det är en kommunal angelägenhet.

Enligt kammarrättens dom stred det mot kommunallagen när Falu kommun och Hedemora kommun gick in med pengar för bygget av Salaproppen.

Anledningen var att kommuninvånarna inte har tillräcklig nytta av sina skattepengar och att vägen ligger utanför länet.

Ingvar Damm tycker att kammarrättens beslut var fel.

- Jag tror inte de har förstått att det är en livsnerv för oss. Vi behöver bra förbindelser i den här delen av Dalarna för att överleva. Att bygga bort Salaproppen innebär att det blir rimliga restider härifrån mot Uppsala och Stockholm.

- Kammarrätten har inte satt sig in i frågan när de bedömer att Salaproppen inte är en angelägenhet för kommunen.

Också Dan Westerberg tycker att kammarrätten hade fel.

- Det finns en nytta för Falun med att lösa upp Salaproppen och det här är en kommunal angelägenhet. Kammarrätten har ett för snävt synsätt. Att bygga bort Salaproppen gynnar Falun, trakten och regionen.

Nu ska Hedemora kommun ansöka om prövningstillstånd i regeringsrätten för att få Salaproppen prövad där.

- Jag tror de tänker pröva det här fallet. Det är mycket speciellt och det finns inte många andra liknande fall, säger Ingvar Damm.

I början av maj tar kommunstyrelsen i Falun beslut i frågan.

Mer läsning

Annons