Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De öppnar butik tillsammans

Vips sa det. Så var två halvbekanta mammalediga plötsligt butiksägare ihop. Ett spontant – men väl tajmat – infall i maj sammanförde två kreativa själar till en ledig butikslokal på Gruvgatan. Nu är de mitt i öppningsruschen av TING inför premiären på lördag.

Annons

Att infallet var spontant är ingen underdrift. Grafiska formgivaren Maria Stenvall och retroälskande före detta journalisten Erika Fahlgren kände varandra lite grann eftersom de har sina barn på samma förskola. Men speciellt nära var de inte.

– Det var liksom på den nivån att vi hejade, säger Erika.

Men så kom frågan som skulle förändra deras tillvaro framöver: "Du har ju sommarbutik, ska du inte ha en året runt-butik också?"

Så sa Maria till Erika en dag i maj då de möttes vid grinden på förskolan. Hon påpekade även att det fanns en ledig lokal på Gruvgatan i Falun.

– Du bara kastade ur dig det, helt spontant. En väldigt oväntad fråga, säger Erika och skrattar.

– Men jag kände ju direkt att jag måste åka och kolla, och jag kände bara – vilken mysig atmosfär det var! säger Erika med övertygande inlevelse.

Erika Fahlgren och Maria Stenvall, pirriga och glada dagarna innan butiksöppningen.

Maria höll självklart med. Hon har aldrig drivit butik förut, men däremot haft eget företag som grafisk designer.

– Jag letade ju efter en lokal där det både fanns butik och kontor så det här var perfekt, säger Maria.

Sedan de fick tillträde till lokalen i höstas är det mycket de har fixat med. Både tillsammans och var för sig. Vad som är lite speciellt med butiken är nämligen att den är uppdelad i två. I ena delen huserar Maria med produkter med egna grafiska mönster samt utvalda inredningsdetaljer och bruksföremål från andra varumärken. Här är stilen lite mer avskalad, skandinavisk och enkel, med egensnickrade möbler i obehandlad trä som låter hennes trycksaksprodukter tala för sig själva.

– Nu har jag hunnit fylla på med lite mer mönster också under föräldraledigheten, säger Maria och pekar på brickorna på väggen.

I den andra butiksdelen hittar vi Erikas gedigna samling av retromöbler och prylar från 50- till 70-talet, där Berså-trycket är ett dominerande inslag. Och stringhyllor förstås. Porslinsnörden Benny Movarp finns också med i bilden och kommer sälja delar av sin samling där.

Möblerna och prylarna hittar Erika lite varstans. Hon spenderar mer än gärna timmar i second hand-butiker och på auktioner.

– Man måste vara ihärdig för att hitta bra grejer. Men jag älskar skattjakten. Det är fantastiskt kul att hitta gamla grejer och att se potentialen i dem, samt att få föra kvaliteten, formgivningen och den svenska historian framåt, säger Erika.

Trots två olika butiker med två rätt olika profiler tror Maria och Erika att de mycket väl kan dra nytta av varandras målgrupper.

– Jag tror att de två delarna kompletterar varandra bra, säger Maria. Erika nickar.

Under lördagen öppnar dörrarna för första gången. Och lite pirr i magen kan nog båda butiksägarna skriva under på.

– Det är väldigt föräntansfullt, säger Erika med ett leende.

Maria är lika taggad:

– Det känns jättespännande!

När de såg lokalen kände de bara:

Mer läsning