Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De förstörde sina liv med knarket

/

Annons

Det är fyra advokater som ska slutplädera under tisdagen för varsin man som står åtalad efter tillslaget mot huset i Vintjärn den 3 augusti 2006.

Men det är vice chefsåklagare Olle Sohlberg som inleder med att yrka ansvar för de brott han anser att var och en gjort sig skyldig till.

Sohlberg som under fem rättegångsdagar bildat sig en uppfattning om vilken påföljd han kommer att yrka att Falu tingsrätt ska döma var och en för har ingen lätt uppgift. Och det har heller inte tingsrätten.

Den 29-årige man från Svärdsjö som släpptes mindre än en månad efter tillslaget förekommer bara under ett avsnitt i brottsregistret. Han lever under ordnade familjeförhållanden med fru och barn och har fast jobb.

Det var han som skulle hämta sin datorskrivare. Men som av dum snällhet hjälpte till en stund med att placera ut kapslar som senare skulle fyllas med narkotika.

I går presenterade advokat Göran Lock ett kvitto för rätten som visat att den 29-årige man som han försvarar verkligen varit på Systembolaget i Västerås under de tre dygn som mannen från Sveg var på resa utanför Dalarna.

29-åringen har suttit i fängelse för narkotikabrott och har berättat om sitt missbruk.

I går berättade han om livet som bostadslös, knarket och sviterna efter en mc-olycka.

- Jag körde mig i botten så kraftigt. Hade jag inte hamnat i häktet vet jag inte hur det gått.

- Jag umgicks bara i missbrukarkretsar. Jag har också en hjärnskada efter en mc-olycka då jag slog i skallen så hårt att hjälmen gick i två delar, sade 29-åringen i går.

I dag hoppas han bli släppt som häktad men få vara kvar där tills han får en placering på ett vårdhem.

Den 30-årige man från Gävle som varit mer aktiv i knarkhanteringen förekommer under elva avsnitt i brottsregistret. Han hade inte fullt ut avtjänat sitt femåriga fängelsestraff när han gav sig in i knarkhärvan som slutade i Vintjärn.

Han är sambo och har ett barn. Nu hoppas han att tingsrätten dömer honom till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan under minst 14 månader i stället för fängelse.

Hans advokat Bengt-Olov Hom beskriver honom som en person som alltid vill hjälpa till.

- Han har ett oerhört behov av bekräftelse.

Sämsta utgångsläget har nog den 24-årige man från Svärdsjö som efter lyckade studier och flera bra jobb tänkt studera vidare på KTH.

- Du har gått från bedrägligt beteende till narkotikabrott, sade hans advokat Lars Morell i går.

Det är 24-åringen som, enligt utredningen, organiserat tillverkningen av droger och skaffat fram tekniska hjälpmedel.

Enligt polis och åklagare handlar målet om grovt narkotikabrott med droger för upp till 20 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons