Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bygger cykelleder i mörkret

I ett becksvart Lugnet pågår ett tungt och tidskrävande arbete. Varje tisdag träffas ett tiotal medlemmar från Föreningen Falu stigcycklister för att gräva fram en cykelled åt stadens alla cykelentusiaster.

Annons

Arbetet pågår på höga höjder – nästan i höjd med hopptornet. Ett par stadsjeepar har tagit sig uppför den grovsteniga grusvägen och ett par lampor är uppsatta. Arbetsredskapen består i stort sett av spadar och händer. Med andra ord; maskiner har varit få och föga använt vid skapandet av den nya cykelleden.

– Vi har delvis använt maskiner men i huvudsak bygger vi den faktiskt för hand, säger Per Hagdahl, ordförande för Falu stigcyklister.

Varför de bygger för hand beror mest på att det är en ekonomisk fråga.

– Den här stigen bekostar vi helt själva från föreningen. Den tidigare som vi byggde, cykelleden Gamla mormor här på Lugnet, var ett samarbete med kommunen så där delade vi lika på kostnaderna, säger Per Hagdahl.

Här är nästan hela gänget. De pausar hårt kroppsarbete med välförjänt kexchoklad.

Att intresset för cykling i Falun växte var något som Falu kommun snappade upp vid 2009, berättar Per Hagdahl.

– Jag blev involverad då, och efter ett par år blev det en förening av det. Sedan dess har vi byggt cykelstigar både själva och tillsammans med kommunen.

Det är ett gediget jobb – kroppsligt tungt men något som ett gäng cykelfantaster gärna gör på sin fritid. Falu stigcyklister har sedan 2009 träffats varje tisdag under våren och hösten för att bygga cykelleder. Hittils har föreningen byggt på Lugnet och i Källviken.

Den befintliga cykelleden på Lugnet, Gamla mormor, börjar vid hopptornet och är en lättåkt variant som passar de allra flesta.

– Den kan till och med knattar åka. Den nya leden blir som ett komplement fast en mer avancerad variant, berättar Per Hagdahl.

För tillfället har de kommit en ganska bra bit på vägen. Och att det tar sin lilla tid att bygga är inget problem. Tvärtom tänker de att stigen blir bättre den är gjord för hand.

– Då kan vi bevara trädens rötter och stensättningen blir bättre och mer precis. Man kan göra mer finlir helt enkelt och dra nytta av förutsättningarna i naturen.

Tungt kroppsarbete är dessutom något som uppskattas av de kvällpigga föreningsmedlemmarna.

– De flesta av oss har ju kontorsjobb på dagen så det är rätt tillfredsställande att faktiskt få bygga något bestående. Halva nöjet är byggandet!

Mer läsning