Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De äter av hjärtans lust

Annons

Nu ska förändringarna av Faluns äldremat permanentas. En slatt grädde och smörklick i maten ökar aptiten och gör maten godare.

- Sätt dig, ta en smakbit! Det är stor skillnad på maten sedan 8 januari. Vi får till och med vispgrädde till pannkakorna. Sten Galvenius, 80, lät sig väl smaka vid bordet med ett gäng lunchhungriga "pensionister". Bättre smak och bättre kryddat, försäkrade Sten.

- Hördu jag fyller snart hundra. Maten? Ja, den smakar bra. Ragnhild Sahlander vid samma bord skämtade med Doris Andersson, Greta Dorén och Jörgen Åkerlund, som i sin tur gladdes över samvaron vid matbordet. "Ensammat" är inte roligt. Vi försöker att äta tillsammans varje dag, sociala kontakter är lika värdefulla som god mat.

Reporterteamet bad om ursäkt för att vi störde lunchen, men ingen lät sig hindras. Biff Lindström fick strykande åtgång.

Kommunservice som lagar äldrematen har noterat att pensionärerna tar större portioner och dessutom äter bättre sedan det tillsatts både grädde och smör i maten.

- Vi är jätteglada över resultatet. Enligt nya rekommendationer ska äldrematen innehålla mer fett. Menyn ändrades den 8 januari, testades och gjorde succé, säger kommunservice chef Elisabeth Florman.

Både pensionärer och deras anhöriga har reagerat positivt på matförändringen. Den som tidigare ätit för lite, äter mer. Personalen som lagat äldrematen har mötts av glada reaktioner.

- Mycket roligt, påpekar Elisabeth Florman. Inte minst eftersom äldrematen vid olika tillfällen stötts och blötts. Vår kostchef Astrid Höglund följer nya rekommendationer - äldre behöver mer tillskott av energi, protein och fett i maten. Förändringarna är redan märkbara.

- Vi hoppas på samma goda mat när Haraldsboköket tar över efter ombyggnaden, sade pensionärerna på Smedjan.

Haraldsboköket kommer att laga maten på samma sätt, med grädde och smör. Ombyggda köket förändrar kylmetoderna. Snabbare nedkylning av maten till lägre temperatur, så kallad chill blasters, ska bevara både kvalitet och smak.

- Nu är vi mätta och be-låtna, försäkrade lunchgänget på Smedjan, där ingen lämnat några matrester. Och på tisdag får vi fiskgratin Duglère, det är väl nåt franskt...kan tro.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons