Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas småföretagare har framtidstro – men bygg- och åkeribranschen är mer skeptiska

Småföretagen i Dalarna ser betydligt mer positivt på framtiden än vad de gjorde för ett år sedan. Hälften räknar nu med ökar försäljning under det kommande halvåret.

Annons

Framtiden ser ljus ut – i alla fall om du frågar Dalarnas småföretagare. Hälften av dem – 51 procent – tror nämligen på en ökat försäljning under de kommande sex månaderna, enligt Visma affärsbarometer.

Det är en klar ökning jämfört med förra hösten då bara 40 procent svarade lika positivt – och bättre än landet i stort där bara 47 procent har samma syn på framtiden.

– Det är glädjande att framtidstron är stor i höst. Eftersom småföretagen står för hälften av näringslivets omsättning är resultatet en tydlig indikator på ett starkt ekonomiskt klimat, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage i ett pressmeddelande.

Många tror att anledningen är förbättrat eller ökat produktutbud. Företagarna inom kultur-, nöje- och fritidsbranschen är mest optimistiska följt av de inom IT och telekom. Även vård och omsorg är en bransch som har stark framtidstro.

Bland de småföretagare som istället tror på minskad försäljning är lågsäsong den absolut vanligaste anledningen.

– Historiskt kan vi se att framtidstron bland småföretagare sjunker på hösten i förhållande till våren. Det beror till viss del på att många mindre företag ärsäsongsberoende och att sommarhalvåret är årets viktigaste period. Sammantaget tangerar den här höstens optimism Affärsbarometerns toppnotering hösten 2014, säger Henrik Salwén.

Dalarnas småföretagare är dock mindre optimistiska när det gäller inköp. Två av tio, 20 procent, tror att företagets inköp kommer att öka under det kommande halvåret – en knapp minskning jämfört med i fjol då motsvarande andel var 25 procent.

Branscher med högst framtidstro (andel som tror på ökad försäljning)

1. Kultur/nöje/fritid (67 procent)

2. IT och telekom (64 procent)

3. Vård och omsorg (62 procent)

Branscher med lägst framtidstro (andel som tror på ökad försäljning)

1. Transport/åkeri (28 procent)

2. Bygg (36 procent)

3. Skola/utbildning (38 procent)

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons