Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarestaurang nyrustades i världsarvet – nomineras till prestigefyllt pris: "Utmaning att bygga nytt"

Den nyinvigdes efter nybyggnation i januari 2017 – nu nomineras Falurestaurangen Geschwornergården till Sveriges främsta designpris Design S – Swedish Design Awards.
– Jag ville göra en nutida träbyggnad som ändå skulle kännas självklar på den här platsen, säger arkitekten Hans Murman.

Annons

Geschwornergården är en byggnad från 1700-talet vid Falu gruva som fungerat som restaurang.

För ett par år sedan växte idén fram att knyta samman gruvmuseet och dess konferensanläggning med själva Geschwornergården.

Under 2016 byggdes nya restauarngdelen vid Falu gruva.

I januari 2017 stod byggnaden klar som innebar ett nytt kök och ny restaurangdel.

På onsdagen stod det klart att nybyggnationen, som målats i falurött och är helt byggt i trä, är nominerad till Sveriges främsta designpris Design S, Swedish Design Awards 2018.

– Det vi är nominerade för är vad arkitektur handlar om: en kombination av funktionalitet, ekonomi och utseende, säger arkitekten Hans Murman och fortsätter:

– Jag ville göra en nutida träbyggnad som ändå skulle kännas självklar på den här platsen.

Foto: Olle Norling/Falu gruva. Nya delen av Geschwornergården.

Geschwornergården tävlar mot tre andra bidrag i kategorin "arkitektur nybyggnad" – och vinnaren presenteras 11 juni.

Motiveringen till nomineringen är följande: 

"Denna nya restaurang i massivträ är inkilad mellan Gruvmuseet och Geschwornergården, vid Världsarvet Falu Gruva. Den löser logistik och tillgänglighet, den berikar platsen och erbjuder en egen atmosfär."

Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva:

– Det är en utmaning att bygga nytt, sätta avtryck från vår tid, i ett världsarv. Vi är väldigt stolta över resultatet och att vi har blivit nominerade - det är ett kvitto på att vi har tänkt rätt.

Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu gruva.

Mer läsning

Annons