Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalapolitiker kämpar mot vintertid

Vi går mot mörkare tider och än värre blir det sista helgen i oktober när vintertiden träder in. Men varje år för riksdagsledamöter en tuff kamp mot klockan – och i år är de fler än någonsin.

Annons

30 oktober är det vintertid, alltså normaltid, och det innebär att det blir mörkare en timme tidigare på eftermiddagen. Men bara för att vintertiden är normaltillståndet betyder det inte att det är rätt.

Nästan varje år motionerar riksdagsledamöter för att införa sommartiden som normaltid och slopa vintertiden helt. Miljöpartiet är det enda partiet som säger att de har frågan som partilinje. I år verkar politikerna extra trötta på mörkret och fem motioner har lagts – fler än på hela 2000-talet.

I en ny motion som bland annat den miljöpartistiske riksdagsledamoten Jan Lindholm (MP) står bakom vill fem miljöpartister ha sommartid året runt, och menar att det skulle förbättra människors hälsa och ha mindre klimatpåverkan.

Riksdagsledamoten Jan Lindholm (MP) från Falun vill att vi ska ha sommartid året runt. Arkivbild.

Sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet tror inte att tidsändringen påverkar oss nämnvärt, i alla fall mycket mindre än den omställning många gör varje vecka i skarven mellan helg och vardag. Däremot blir det viktigare att försöka vara aktiv.

– Här i Skandinavien får vi inte tillräckligt med ljusexponering. Ljus sätter i gång produktion av ett ämne som heter serotonin som gör oss pigga och glada och det frigörs inte i samma utsträckning. Man ska försöka gå ut och promenera när det är ljust, jobbar man kan man ändra ljuset på kontoret, många jobbar med svaga lampor, säger han.

När man utsätts för mindre dagsljus kan även blått ljus från skärmar blir störande för sömnen i högre utsträckning. Därför bör man undvika skärmar en timme innan man går och lägger sig, säger Christian Benedict.

Att Sverige ensamt skulle kunna införa en ny normaltid förefaller dock osannolikt. Sedan 2002 har EU en gemensam sommartid som börjar samma dag och samma tidpunkt – sista söndagen i mars till och med sista söndagen i oktober klockan ett på morgonen UTC.

Detta för att underlätta transporter mellan de olika länderna. Men Mathias Sundin tycker inte att det borde få stå i vägen för en svensk sommartid året runt.

FAKTA: Sommartid och normaltid

Vintertiden är normaltid sedan 1870-talet.

Redan 1916 gjordes ett första försök med sommartid i Sverige, men bönderna protesterade så mycket att det dröjde ända till 1980 innan sommartid infördes.

I år skedde omställningen till sommartid söndagen den 27 mars. Klockan 02.00 vreds klockan fram till 03.00.

Sommartiden är sedan 1996 sju månader lång. I hela EU gäller att den börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober.

Den 30 oktober är det dags att ställa tillbaka klockan till vintertid.

Källa: Nationalencyklopedin

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning