Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalakulturen ska få oss att sluta vilja skjuta människor – "Bilden bygger framtida krig"

Falu FN-förening, NBV/ IOGT, Falu Kommun, FiB/Kulturfront och Omställning
Falun arrangerar en seminariedag på lördag. Man vill få allt från kommuner till enskilda personer att använda kultur som fredsskapande medel.

Annons

Helge Sonntag från Falu FN-förening tror bland annat världsarvet kan bygga broar mellan nationer. Falun och Kopparbergslagen skrevs in på världsarvslistan år 2001.

2014 läste Falu FN-förening in sig på FN:s stadgar och kom fram till att de inte följs. Man halkade in på UNESCO, FN:s organ för kulturfrågor, och ställde sig själva följande fråga.

– Vad kan Sverige och Falun, med hjälp av kulturen, göra för att skapa solidaritet mellan människor, säger Helge Sonntag, ordförande i föreningen.

På lördag bjuder man in till ett heldagsseminarie för att diskutera och synliggöra den kulturella kraften och skapa initiativ. I kulturen menar Falu FN-förening att det finns just en fredsskapande kraft.

– I kulturen så möts människor, det skapar självkänsla och bygger broar. Man kan inte gå i land med ett krig om människorna i de krigsförande länderna ser varandra som med jämnlikar, fortsätter han.

På seminariet vill man att med hjälp av Unescorådet stöta och blöta hur man i Faluregionen kan bygga dessa broar med hjälp av kulturella medel. Man vill ha bort bilden av "den andre".

– Idag byggs exempelvis en bild av ryssar och Ryssland som farliga. En bild som passar in i en annan – bilden av ett framtida krig. Det vill vi motverka.

På semineriet hoppas föreningen på flera idéer och förslag kring hur detta rent praktiskt kan gå till.

– Dans, teater, världsarv eller vad det nu kan tänkas vara somf ör oss samman. För att bygga förståelse mellan folken och stärka banden mellan nationer behöver vi kunna se de värden som finns – även på andra ställen, avslutar ordförande Helge Sonntag.

Mer läsning

Annons