Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalagrafik förr och idag

/

Annons

När Dalarnas museum fyller 45 år den 3 maj handlar två nyöppnade utställningar om grafisk konst.

I konsthallen firar Falu Konstgrafiska verkstad 50-årsjubileum med en samlingsutställning. Samtidigt nyöppnas Grafiksalen.

Basutställningen har fått betydligt mer utrymme i gamla Målerisalen. Innehållet är sig likt, tonvikten ligger på Falugrafikerna med Axel Fridell i spetsen. Stig Borglinds arbetsplats fyller en glasmonter, i en annan står en grafikpress från 1600-talet - en av tre som finns bevarade i världen.

Besökaren kan i en pedagogisk avdelning följa arbetet från skiss till grafiskt blad och få inblick i de olika grafiska teknikerna.

De senaste årens grafik finns knappast alls representerad i Grafikrummet. Vill man se mer av ny dalagrafik kan man nu och fram till 5 augusti se konstgrafiska verkstadens samlingsutställning i Konsthallen. 25 medlemmar visar fem verk var. Det har blivit en luftig och balanserad upplevelse då alla verk hålls inom ramar som har samma storlek.

Annars är uttryck och tekniker i hög grad mångfacetterade. Medlemmarna i verkstaden är pigga på att prova nya tekniker och arbetssätt. Mycket har hänt sedan man flyttade in i den gamla skolan på Blindgatan på 70-talet, då litografin fortfarande dominerade stort.

I Falu Konstgrafiska verkstad utvecklas digitala fotobaserade tekniker sida vid sida med uråldriga tryckmetoder som träsnitt. Utställningen visar på ett intressant sätt upp bredd och möjligheter.

Utställningen visar verk av konstnärer verksamma i grafikverkstaden idag. Två bor numera på annat håll (Jan Laggar och Jaromir Svozilik). Flera veteraner saknas som tidigare förknippats med falugrafiken. Men det här är ingen jubileumsutställning med ambitioner att ge en historisk bild av verksamheten, det handlar mer om att ge inblickar i en vital och kreativ del av Faluns kulturliv.

Mer läsning

Annons